Friss hírek

2009.11.27. 06:44

Budaházy és a Gárda is Bíróság elé áll decemberben

<p>Az Erzsébet híd 2002-es blokádja miatt áll újra bíróság elé december 3-án Budaházy György. A 2008 novemberében közérdekû üzem megzavarásáért jogerõsen elítélt férfi tárgyalását most felülvizsgálati kérelem miatt tûzték ki újra. December közepén pedig, szintén felülvizsgálati ügyben lesz tárgyalás a Legfelsõbb bíróságon a Magyar Gárda feloszlatása kapcsán - tájékoztatott internetes oldalán a Legfelsõbb Bíróság..</p>

Budaházy György és társai 2002. június 4-én reggel zárták le az Erzsébet hidat és a 2002-es országgyûlési választásokat követõen a szavazatok újraszámlálását követelték. A Pesti Központi Kerületi Bíróság Budaházyt és 5 társát elsõ fokon 30-30 napi közmunkára ítélte, de az ítélet ellen az ügyészség, valamint a vádlottak és védõik is fellebbeztek. 2008 novemberében a Fõvárosi Bíróság másodfokon is ítéletet hozott, a 30 napos közmunka jogerõssé vált.

Az érintettek felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, ezt tárgyalja december 3-án, nyilvános ülésen a Legfelsõbb Bíróság. A tárgyalásra azonban a korlátozott számú férõhely miatt a sajtó munkatársainak regisztrálnia kell.

A Legfelsõbb Bíróság honlapján tudatta azt is, hogy december 15-én a Magyar Gárda Hagyományõrzõ és Kulturális egyesület feloszlatása ügyében szintén felülvizsgálati eljárásban tárgyalást tartanak.

Mint a Független Hírügynökség korábban beszámolt róla, a Magyar Gárda Egyesület feloszlatását a Fõvárosi Fõügyészség felperesként kezdeményezte a bíróságon, mert az Egyesület tevékenységét alkotmánysértõnek tartja. Az ügyészség szerint ezt bizonyítják a 2007. december 9-én Tatárszentgyörgyön történtek is, amikor az ügyészség megfogalmazása szerint a gárdisták nyílt, cigányellenes demonstrációt tartottak. A gárdát képviselõ Gaudi-Nagy Tamás a tárgyalásokon mindvégig hangsúlyozta, hogy egyrészt a Magyar Gárda Egyesület nem azonos a Magyar Gárda Mozgalommal, másrészt pedig a véleménynyilvánítás szabadsága az õ nézeteikre is vonatkozik. A perben elõször eljáró Öcsödi Ágnes bírónõ arra hivatkozva, hogy megfenyegették, visszaadta az ügyet, így a Fõvárosi Bíróság elsõ fokú ítéletét Pataki Árpád bíró hozta meg.