Friss hírek

2009.11.17. 17:39

Brüsszeli igen a fejlesztésre

<p>Jóváhagyta az Európai Bizottság a települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer kialakítását a Gyõr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás mûködési területén. A projekt részeként egyebek mellett hulladéklerakó, egy mechanikai-biológiai kezelõmû, egy válogatómû és egy komposztáló valósul meg. A 9,5 milliárd forint összköltségvetésû beruházás, 6,5 milliárd forintos uniós támogatással valósul meg.</p>

A Brüsszel által most elfogadott projekt a Közép- és Nyugat-Dunántúli régióban egy integrált hulladékgazdálkodási rendszer létrehozását és az anyagában újrahasznosítható, valamint a biológiailag lebomló hulladékok szelektív gyûjtési rendszereinek bevezetését tûzte ki célul.

A 9,5 milliárd forint összköltségvetésû beruházás Gyõr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megye 112 településén, összesen 260 ezer lakos életminõségét javítja. A projekt konkrét célja a hulladék keletkezésének megelõzése és szelektív hulladékgyûjtési rendszerek bevezetése az újrahasznosítható, és a biológiailag lebomló hulladékok esetén. A vegyesen gyûjtött hulladékból, kiválogatják az éghetõeket, így csökken a lerakott hulladék mennyisége. A rendszer további elõnye, hogy a biológiailag lebomló hulladékok különválasztásának köszönhetõen a levegõszennyezés is mérséklõdik, csökkennek az egészségügyi kockázatok, valamint a hulladék lerakására használt terület mérete is kisebb lesz.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség keddi sajtóközleményébõl kiderül: Magyarországon, a mostani döntéssel, immár 13 nagyprojekt kapott brüsszeli igent. További 13 beruházást is jóváhagyott már a kormány. Ezek közül 11 pedig az Európai Bizottság elõtt van.

Ezek is érdekelhetik