Friss hírek

2009.11.12. 15:49

Bíróság elé állítanak két svájci üzletembert Líbiában

<p>Bíróság elé állítanak két svájci üzletembert Líbiában.. Ezt csütörtökön jelentették be az észak-afrikai ország külügyminisztériumának illetékesei. A két üzletembert, akiket 2008 júliusában vettek õrizetbe, adócsalással és a vízumtörvény megsértésével vádolják.</p>

A mostani bejelentés újabb fejezet Líbia és Svájc viszályának történetében. A két ország viszonya az után mérgesedett el, hogy tavaly júliusban õrizetbe vették rendõrök a líbiai vezetõ negyedik fiát az ötcsillagos genfi President Wilson hotelben, ahol két szobalány azt állította, hogy 32 éves Hannibal Kadhafi megütötte õket. A svájci sajtó akkor azt közölte, hogy a férfi két testõrét is õrizetbe vették, miután összetûzésbe keveredtek a helyszínre érkezõ rendõrökkel, a feleség ellen azonban nem indítottak eljárást.

Hannibal Kadhafi nem ismeretlen az európai bíróságok elõtt: 2005-ben két párizsi luxushotelben történt incidens miatt vették õrizetbe. A líbiai vezetõ negyedik fia elõzõleg akkor szerzett kétes hírnevet magának a francia fõvárosban, amikor 140 kilométeres óránkénti sebességgel száguldozott a Champs Élysées-n, mielõtt a rendõrség megállította volna.

Az ügy azért volt kínos Svájcnak, mert Líbia a legnagyobb olajbeszállítója. Kadhafi ezt ki is használta, és nem sokkal késõbb leállítatta az olajszállításokat. Bár a fiát és testõreit nem sokkal õrizetbe vételük után elengedték a svájci hatóságok, és haza is utazhattak, Líbiában õrizetbe vették a két svájci üzletembert, Max Göldi-t és Rachid Hamdani-t. Tavaly novemberben aztán a két férfit átadták a líbiai svájci nagykövetségnek, viszont az útlevelüket nem adták vissza. Ennek ellenére úgy tûnt, hogy a viszály rendezõdik, a két üzletember rövidesen távozhat az országból. Khaled Keim a líbiai külügyminisztérium helyettes államtitkára csütörtökön azt mondta, hogy semmiféle kapcsolat nincs a két üzletember és a líbiai vezetõ fiának ügye között.

Ezek is érdekelhetik