Friss hírek

2009.11.13. 13:19

Bekérették az ukrán nagykövetet

<p>Pénteken hivatalába kérette Dmitrij Tkacsot, Ukrajna Magyarországra akkreditált nagykövetét Faller Jenõ, a Külügyminisztérium illetékes szakállamtitkára. A magyarok arra várnak választ, hogy hogy az ukrán oktatási minisztérium miért nem rendelte meg a mintegy 100 kárpátaljai magyar iskola számára a 2010-2011-es tanévre elõirányzott tankönyveket anyanyelvû fordításban, amelynek következtében jövõre magyar könyvek nélkül marad a tanintézetek 10. osztálya.</p>

A Külügyminisztérium szerint a mostani lépés egyenes következménye a magyar részrõl többször kifogásolt ukrán oktatási miniszteri rendeletnek, amely fokozatosan ukrán tannyelvûekké alakítaná át a nemzetiségi oktatási intézményeket. A tárca szerint ezek az intézkedések ellentétesek az Ukrajna által kétoldalúan és nemzetközi szinten vállalt kötelezettségekkel, valamint az Európában széles konszenzussal elfogadott alapvetõ kisebbségvédelmi elvekkel. Mindezek olyan folyamatokat indítanak el, amelyek veszélyeztetik a kárpátaljai magyar közösség identitásának megõrzését - olvasható a Külügyminisztérium közleményében.

Faller Jenõ szakállamtitkár kérte, hogy az ukrán kormány tegyen lépéseket a tankönyvkiadással kapcsolatos probléma haladéktalan megoldása érdekében, továbbá ismét szorgalmazta az oktatási miniszteri rendelet felülvizsgálatát.

Ezek is érdekelhetik