Friss hírek

2009.11.28. 13:34

Bangladesi kompkatasztrófa - már 30 halott

<p>Már 30 holttestet emeltek ki a vízbõl a mentõalakulatok Banglades déli részén, ahol szombaton felborult egy túlzsúfolt komp - közölték helyi illetékesek. A halottak közül tizenöten nõk és gyerekek.</p>

A mentési munkálatokban részt vevõk szerint még tucatnyian lehetnek a szerencsétlenül járt vízijármû alatt, így a halottak száma még nem végleges.

A baleset akkor történt, amikor az ország egyik legnagyobb utasszállító hajójának számító MV Coco-4 jelzésû, háromszintes komp a folyóparti Nazirpur település kikötõjébe érkezett. A komp Banglades fõvárosából, Dakkából tartott Bhola szigetére, hogy az utasok hazatérhessenek falvaikba az Íd al-Adhá nevû, 3 napos muzulmán ünnepre. A rendõrkapitány szerint a tragédiát az okozhatta közvetlenül a cél elõtt, hogy a túlzsúfolt hajó fedélzetén elõbb pánik tört ki, majd a beállt káoszban az emberek egymást taposták halálra.

A baleset helyszínén az utasok több ezer rokona gyûlt össze a Tentulia folyó partján, 250 kilométerre délre a fõvárostól, Dakkától. A kompon több mint ezren zsúfolódtak össze. A szerencsétlenség után többen sikeresen partra úsztak, de voltak akiket sikerült kimenteni a vízbõl. A sérültek pontos száma, és az, hogy hányan élték túl a tragédiát, még nem ismert. A kompon a hivatalos elõírások szerint csupán 665-en utazhattak volna.

Bangladesben gyakoriak a komp-, és hajóbalesetek. Az ázsiai országot mintegy 230 folyó hálózza be, a hajók, és kompok biztonsági elõírásait kevéssé tartják be, és sokszor túlzsúfolják utasokkal a vízi jármûveket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!