Friss hírek

2009.11.30. 20:29

Bajnai: Ez a költségvetés fõképp a biztonságról szól

<p>Sikernek nevezte a jövõ évi költségvetés elfogadását a kormányfõ hétfõn este. Bajnai Gordon szerint ez a garancia arra, hogy Magyarország a válság közepén is stabil maradhasson. A kormányfõ és a pénzügyminiszter is a biztonságot nevezte az elfogadott büdzsé legfontosabb eredményének. Az MSZP frakcióvezetõje szerint a képviselõk többsége a felelõsség költségvetésére szavazott, amely a rendszerváltás óta az elsõ nem választási büdzsé.</p>

A jövõ évi büdzsé fõképp a biztonságról, így a stabil forintról, a munkahelyek megõrzésérõl és a fenntartható nyugdíj és szociális ellátórendszerrõl szól - mondta hétfõn este a kormányfõ. Bajnai Gordon a költségvetés megszavazása utáni sajtótájékoztatóján köszönetet mondott a polgároknak, akik a józan eszükre hallgatva, higgadtan vették tudomásul a megszorítások szükségességét. A miniszterelnök megköszönte az MSZP és az SZDSZ frakció támogatását, valamint a kormánytagok és a köztisztviselõk munkáját egyaránt. Bajnai Gordon emlékeztetett rá, hogy jövõre 3 millió ember fog kevesebb adót fizetni, a vállalkozások zsebében 400 milliárd forinttal több marad, az Út a munkához programhoz pedig 2010-ben újabb 100 ezer állástalan csatlakozhat. A kormányfõ beszélt a távhõ áfájának csökkentésérõl, valamint az iskolai étkeztetési támogatás kibõvítésérõl is. A kormányfõ szerint a Fidesz csak olyan módosító indítványokat tett, amelyek növelték volna a hiányt.

A pénzügyminiszter szerint a jövõ évi büdzsével Magyarország tovább közeledik az euró bevezetésének feltételéül szabott maastrichti kritériumok teljesítéséhez. Oszkó Péter hozzátette: jelentõsen bõvültek a költségvetési tartalékok, amelyek az idei 30 milliárdról jövõre 206 milliárd forintra emelkednek. A tárcavezetõ hangsúlyozta, hogy Magyarország már nincs rászorulva a nemzetközi pénzügyi szervezetek hiteleire, amelyek azonban negyedévente ellenõrzik a vállalt kötelezettségek teljesítését.

Életveszélyesek azok a nyilatkozatok, amelyek a válságkezelés útjáról való letérésrõl szólnak - fogalmazott hétfõn este az MSZP frakcióvezetõje. Mesterházy Attila szerint a jövõ évi büdzsé a felelõsség költségvetése, amely baloldali értékeket is hordoz. A kormánypárti politikus emlékeztetett rá, hogy a rendszerváltás óta most elõször fordul elõ, hogy a választási évre nem választási költségvetés készül. A frakcióvezetõ szerint a párt etikai bizottsága fog dönteni annak a képviselõnek a büntetésérõl, aki nem szavazta meg a költségvetést. A szocialisták közül Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere szavazott nemmel.

Az SZDSZ frakcióvezetõje elsõsorban a stabilizáció és az egykulcsos adórendszer irányába tett lépésként értékelte a 2010-es büdzsét. Kóka János szerint a következõ 5 hónap a piacgazdaság és az állam túlterjeszkedését szorgalmazók harcát fogja hozni. A politikus reményei szerint az elõbbiek lesznek többen.

Ezek is érdekelhetik