Friss hírek

2009.11.22. 17:54

Bajban vannak a telefonos lelkisegély szolgálatok

<p>Súlyos anyagi gondokkal küzdenek a telefonos lelkisegély szolgálatok. A 14 regionális irodát mûködtetõ egyik ilyen szövetség szinte összes kirendeltségén 2 hétre kikapcsolták a telefont, mert nem tudták fizetni a számlákat. Azt mondják, évi 35 millió forintra lenne szükségük, de ennek felébõl kell gazdálkodniuk. Pedig évente több százezer hívás fut be hozzájuk gyerekektõl és huszonéves fiataloktól.</p>

Két hétig nem lehetett hívni a Magyar Gyermek és Ifjúsági Telefonos Lelkisegély Szolgálatok Országos Szövetségének irodáit. Tartozásaik miatt ugyanis kikapcsolták a telefonjukat. A szövetség elnöke azt mondja, súlyos árat fizettek a kimaradásért. Egy kislány, aki bajban volt, valószínûleg nem érte utol õket. "Megbeszélték, hogy a következõ napokban, ha úgy érzi, hívjon bennünket és akkor elállt az öngyilkossági szándékától. Utána azt mondta be a telefon, hogy jelenleg nem mûködik, és leugrott a 13 éves gyerek a ház tetejérõl" - mondta Farkas Imre.

A szövetség elnöke hozzátette 14 regionális irodájuk idén összesen 19 millió forintból gazdálkodik, pedig 35-re lenne szükségük. Csak a telefonszámlák kifizetése 5-7 millió forintjukba kerül. Idén a Nemzeti Civil Alapprogramhoz benyújtott mûködési pályázatukat is elutasították. Farkas Imre szerint azzal az indokkal, hogy a szervezet társadalmi hasznossága nem bizonyítható.

A Szociális és Munkaügyi Minisztériumnál, amelyhez a Nemzeti Civil Alapprogram pályázatai is tartoznak, vasárnap nem nyilatkoztak. Azt mondták, jövõ héten tudnak utánanézni az elutasított pályázatnak.

Ezek is érdekelhetik