Friss hírek

2009.11.12. 19:24

Azonnali vizsgálatot rendelt el az amerikai elnök a hírszerzõ szolgálatoknál a Fort Hood-i mészárlás kapcsán

<p>Utasítás adott csütörtökön az amerikai elnök egy különleges vizsgálatra, aminek ki kell derítenie, hogy miként kezelték a hírszerzõ, illetve a biztonsági ügynökségek az általuk összegyûjtött információkat Nidal Hasszan õrnagyról. Az amerikai hadsereg palesztin származású pszichiátere 13 embert lõtt agyon és 30-at megsebesített a texasi Fort Hood támaszponton múlt csütörtökön.</p>

Barack Obama bejelentése szerint a vizsgálatot, az adatok áttekintését azonnal el kell kezdeni. "Ki kell derülnie, hogy miként kezelték, osztották meg egymással az információkat, milyen információkat gyûjtöttek össze, és mit tettek a rendelkezésükre álló adatokkal."- közölte az elnök. Néhány napja belsõ vizsgálatot indított az amerikai szövetségi nyomozó hivatal (FBI), miután kiderült, hogy terrorizmus ellenes nyomozók csaknem egy évvel a múlt csütörtöki lövöldözés elõtt "értékelték" és veszélytelennek minõsítették a texasi ámokfutó katonát.

Obama döntése kapcsán az AFP emlékeztet a 2001. szeptember 11-i terrortámadások utáni vizsgálatra, aminek végsõ következtetéseként a titkosszolgálatok radikális átalakítását javasolta jelentésében a szenátusi bizottság. A bizottság több mint 600 oldalas dokumentumban tette közzé vizsgálati eredményeit öt évvel ezelõtt. A testület több mint 1000 tanút hallgatott ki, hogy kiderítse, kik, és hol követtek hibát, amelynek eredményeként az al-Kaida végrehajthatta a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat.

A bizottság akkor úgy vélte: lehetetlen megállapítani, hogy volt-e reális esély megelõzni a szeptember 11-i támadásokat. A szenátusi bizottság ellenben határozottan kijelentette, hogy át kell alakítani a felderítés és a hírszerzés szervezeti rendszerét.

Csütörtökön egyébként vádat emeltek Nidal Hasszan ellen. Az õrnagyot, akire egy sebesült rendõrnõ lõtt rá a vérengzés idején, továbbra is súlyos állapotban kezelik egy katonai kórházban, de már magánál van, és megtörtént elsõ kihallgatása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!