Friss hírek

2009.11.06. 19:54

Az uniós biztosok - HÁTTÉR

<p>40 ezer forintnál nem fogadhatnak el nagyobb ajándékot, magatartási kódexnek kell megfelelniük, és havonta 5 millió forintnál is többet keresnek - õk az uniós biztosok, vagyis az Unió kormányának tagjai. A Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön egy bankárt jelölt a biztosi posztra.</p>

A jelenlegi biztosnak, Kovács Lászlónak a munkáját többen segítik. Az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosának van kabinetfõnöke, helyettese, és a különbözõ témaköröknek szakértõi. Vannak asszisztensei, a döntéseket pedig a fõigazgatóság készíti elõ számára. Õ a politikai felügyeletet látja el.

Az Európai Bizottság Magyarországi képviselete Budapest belvárosában mûködik. A képviselet vezetõje, György Gábor azt mondta: az Európai biztost nem utasíthatja és nem is hívhatja vissza az õt küldõ ország kormánya. Csak az európai bíróság mentheti fel a biztost, ha nem tudja ellátni feladatát, vagy súlyos kötelezettségszegést követ el.

A magyar kormányfõ csütörtökön Andor Lászlót, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatósági tagját jelölte biztosnak. A poszt betöltésérõl a végsõ szót a Bizottság elnöke és az Európai Parlament mondja ki.