Friss hírek

2009.11.07. 13:19

Az MDF szerint nemzetközi botrány van kialakulóban a frekvenciapaktum miatt

<p>Küszöbön a nemzetközi botrány a pártrádiók miatt - olvasható a Magyar Demokrata Fórum közleményében. Az MDF szombati sajtótájékoztatóján a párt elnöke, Dávid Ibolya kijelentette: a két nagy párt, az MSZP és a Fidesz lejáratja Magyarországot, hiszen megszavazták egymás pártrádióit. Az MDF elnöksége egy Sláger rádiós plakát elõtt tartotta beszámolóját, amelyet végül az elnökség tagjai kézjegyükkel látták el tiltakozásuk jeléül.</p>

Az MDF kiáll a Sláger és a Danubius rádió mellett, kiáll a hallásszabadság mellett - fogalmaz az MDF. A párt elfogadhatatlannak tartja azt az eljárást, ahogy az MSZP és a Fidesz megszavazta egymás pártrádióját. Az ellenzéki párt szerint a két népszerû rádió tisztességtelen versenyben maradt alul. "A két nyertes pályázót eleve ki kellett volna zárni egy sor szabálytalanság miatt, de Fidesz és az MSZP fittyet hányt a jogállamiságra. Ez a két párt nem csak a magyar állampolgárok demokráciába vetett hitét rendíti meg, hanem nemzetközi színtéren is lejáratja Magyarországot" - áll az MDF közleményében.

Az MDF utal arra, hogy a Financial Times és a The Economist is az MSZP-Fidesz frekvenciapaktumról cikkezik. A Financial Times szerint mindkét rádiót megkeresték a két pártot reprezentáló emberek, egyértelmû ajánlatokat téve. A Sláger Rádiót tulajdonló Emmis Communications érdekeltségének alelnöke, Barbara Brill a lapnak úgy fogalmazott: "egyértelmûnek tûnõ módon alkut ajánlottak annak fejében, hogy a párt támogasson (bennünket) a pályázaton". Az újság a következõt is közölte: "Az ügy aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon erõsödhet a politikai beavatkozás az üzleti szférában, ahogy a pártok igyekeznek pénzhez jutni a jövõ évi általános választások elõtt"..

A The Economist a Danubius Rádiót tulajdonló Accession Mezzanine Capital befektetési alap nyilatkozata alapján a nemzetközi befektetõkkel való botrányos hazai bánásmódról cikkezik.

Az MDF szerint "az MSZP-nek és a Fidesznek semmi sem drága, ha önérdekeikrõl van szó: a demokratikus értékeket, a törvénytiszteletet és Magyarország nemzetközi megítélést is vásárra viszik. Az MDF arra kéri Bajnai Gordon miniszterelnököt, álljon a sajtószabadság a törvényesség és a tiszta verseny pártjára. Tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az illetékes kormányhivatal, azaz a Nemzeti Hírközlési Hivatal a bíróság jogerõs döntéséig felfüggessze a botrányos eljárást - fogalmaz az MDF.

Ezek is érdekelhetik