Friss hírek

2009.11.30. 11:39

Átmenet nélküli átmenet: hatályba lép Lisszaboni szerzõdés

<p>Tanácstalanság és kisebb fejetlenség érzõdik hétfõn az Európai Unió "fõvárosában", Brüsszelben a kedden életbelépõ Lisszaboni (reform) Szerzõdés miatt. Senki sem tudja pontosan, hogy a jövõben mi hogyan is mûködik majd. Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Tanács (ET) munkatársai általában azt mondják "holnap majd meglátjuk". A szerzõdés maga is nehezen született meg. Amikor pedig sikerült úgy megszövegezni, hogy az minden tagállamnak megfeleljen, akkor a franciák és hollandok elutasították. Az újraszövegezés után pedig az írek. Így végül idén új referendumot tartottak Írországban, ahol ezúttal igent mondtak a dokumentumra. Ezzel az utolsó adminisztratív akadály is megszûnt az életbe lépés elõtt.</p>

December elseje a nagy nap: hatályba lép a szerzõdés. Ennek köszönhetõen -elvileg- egyszerûsödik az Unió mûködése, életbe lép a minõsített többségi szavazás elve, azaz ezután az esetek túlnyomó többségében egy-egy tagállam egyedül nem blokkolhatja a döntéseket. Az Európai Bizottság tagjainak száma is csökken majd. Igaz, majd csak 2014-tõl. Újdonság az is, hogy a közösségnek állandó elnöke lesz. November 19-én, egy munkavacsorán a tagállamok Herman van Rompuyt választották meg erre a posztra. A belga kormányfõ az elkövetkezõ két és fél évben látja el a posztot. Utána egyszer újraválasztható. Pontos feladata még nem ismert, mivel nem készül "munkaköri leírás" az elnök feladatairól. Az biztos, hogy együtt kell mûködnie a tagállamok félévente cserélõdõ soros elnökségével.

Szintén új poszt a külügyminiszteri. Ezt a brit Catrine Ashton kapta, aki eddig az EB kereskedelemért felelõs tagja volt. A munkáspárti politikus az eddigi külügy biztos, az osztrák Benita Ferrero-Waldner, valamit az EU eddigi külügyi képviselõjének, Javier Solanának a feladatait veszi át, egyúttal az Európai Bizottság alelnöke is lesz. Ez utóbbi miatt kissé zavaros Ashton helyzete. Hiszen az új bizottság tagjelöltjeit tag csak januárban kezdi meghallgatni az Európai Parlament (EP). Így elvileg Ahtont is akkor hallgatnák meg. Ha minden jelöltet megfelelõnek találnak, akkor elfogadják a testületet- a tervek szerint január 26-án. Az új, az eddigi elnök, Jose Manuel Barroso vezette Bizottság így februárban kezdhet dolgozni.

Ashton bárónõ keddtõl már az Unió külügyeiért felel. De a december 7-i uniós külügyminiszteri ülést még nem õ vezeti. A tagállamok még korábban abban egyeztek meg, hogy az elsõ ilyen ülést még a soros elnökség vezényelje le. Így most a svéd külügyminiszteré lesz a feladat. Ez egyfajta átmeneti idõt is biztosít. A januári találkozót viszont már Catherine Ashton vezeti majd.

Ezek is érdekelhetik