Friss hírek

2009.11.19. 13:29

Alku a Semenya-ügyben - nem hozzák nyilvánosságra a teszteredményt a futónõ nemiségérõl

<p>Megtartja a 800 méteres nõi síkfutás világbajnoki aranyát a dél-afrikai Caster Semenya, és a nemi hovatartozását tisztázó teszt eredményét tikosan fogják kezelni. Ezt csütörtökön jelentette a dél-afrikai sportminisztérium, amely szerint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) abba is beleegyezett, hogy a 18 éves Semanya megtartsa a berlini világbajnokságon elért gyõzelemért kapott pénzjutalmat.</p>

A sportminisztérium közlése szerint bármi is lesz a szex-teszt eredménye, "azt titkosan kezelik majd, vagyis nem lesz nyilvános bejelentés errõl." Az IAAF szerdán közölte, hogy a futónõ nemiségét tisztázni kívánó teszt még nem készült el, talán péntekre meglesz az eredmény.

A berlini világbajnokság 800 méteres döntõje elõtt jelentette be az IAAF, hogy Semanya feltûnõen erõs izomzata és a korábbi idõeredményeihez képest kirívóan gyors javulása miatt elrendeli a tesztet, mire általános felháborodás tört ki Dél-Afrikában. A feszültséget fokozta, hogy szeptemberben a Sydney Morning Herald címû ausztrál lap arról írt: Semanya hermafrodita, pontosabban kívül nõ, belül férfi.

Ezek is érdekelhetik