Friss hírek

2009.11.27. 13:19

A szívdobbanást is érzi a több milliós mûszer - közös akciók az illegális bevándorlók ellen

<p>Szívdobbanás mérõvel, szénmonoxid érzékelõvel felszerelt rendõrök, mobil mérlegelõ kamionnal ellátott közlekedési szakemberek és vámosok szállták meg az M0-ás autóutat pénteken. A Budapesti Rendõr-fõkapitányság, a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Vám-és Pénzügyõrség közös akcióját tartották meg a többmilliós értékû mûszerekkel felszerelt egyenruhások..</p>

Az akcióban november második felében négy alkalommal vonultak fel a társhatóságok az M0-ás és M1-es mellé. Több száz külföldi kamionost, magyar fuvarozókat, személyautósokat ellenõriztek, több százezer forint bírságot róttak ki. A hasonló akciók általában a keleti határok mentén zajlanak, most azonban Budapest környékét szállták meg az egyenruhások.

Tóth Béla, a Budapesti rendõr-fõkapitányság bevetési fõosztályvezetõje a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a rendõrök most fõleg az illegális bevándorlókra kíváncsiak. A keletrõl nyugat felé tartó kamionokban ugyanis elõfordulhatnak még az ország belsõ részein is csempészett bevándorlók. Szívdobbanásmérõvel és szénmonoxid mérõ szondával a kamion felnyitása nélkül meg tudják állapítani, hogy van-e élõlény a raktérben. A mostani ellenõrzés-sorozatban is találtak például 5 embert, akik az uniós tag Bulgária okmányait mutatták fel, de kiderült, hogy valójában törökök. Volt például két román, akiket bûncselekmény miatt fogtak el, egy magyar pedig a rendszámát cserélte ki másikra.

A rendõrség egyébként hasonló ellenõrzésekkel 2008-ban 7560, 2009-ben - szeptember végéig - 7450 illegális bevándorlót fogott el - errõl Tafferner Éva, a BRFK szóvivõje tájékoztatta a Független Hírügynökséget.

Az NKH fõleg mûszaki biztonsági ellenõrzésekkel vett részt az akcióban. Lovas Károly Róbert, a szervezet alelnöke azt mondta a Független Hírügynökségnek, hogy az eddigi statisztikák azt mutatják, hogy az ellenõrzöttek 10-15 százalékánál találnak valamilyen problémát. Általában a vezetési idõt lépik túl a kamionsofõrök.

Sipos Jenõ, a Vám- és Pénzügyõrség Országos Parancsnokságának szóvivõje arról számolt be, hogy õk most fõleg jövedéki termékekre utaznak, de eddig ilyet nem találtak. Az ország többi részében, fõleg keleten gyakoribbak a nagy fogások. Ebben az évben például 800 ezer karton cigarettát foglaltak le a pénzügyõrök. Elõfordul, hogy jövedéki árut keresnek, de csempészett embereket találnak, nem egyszer elõfordult már, hogy a raktérben kis helyre összezsúfolt emberek között gyerekek is voltak.

Ezek is érdekelhetik