Friss hírek

2009.11.05. 17:04

A szentgotthárdi Opel gyárban a termelés bõvítésében bíznak

<p>Egyelõre nem sztrájkolnak a General Motors (GM) szentgotthárdi gyárában. Az üzem szakszervezete abban bízik, hogy a magyarországi gyárban nem lesz elbocsátás, sõt az olcsó munkaerõ miatt még bõvítik is a termelést és a létszámot. Ha azonban a többi európai gyárban a munkabeszüntetés mellett döntenek, akkor szolidaritásból a szentgotthárdi gyárban is sztrájkolni fognak.</p>

Vadász József a jármûgyártók szakszervezetének szentgotthárdi elnöke a Független Hírügynökségnek csütörtökön azt mondta: a General Motors tavaszi túlélési tervében, majd késõbb az Opelt megvásárolni szándékozó Magna üzleti tervében is gyártmányfejlesztést terveztek Szentgotthárdon és nem elbocsátásokat. A magyarországi gyárban most abban bíznak, hogy ezek az elképzelések nem változtak. A szentgotthárdi üzemben most 640-en dolgoznak, Vadász József szerint a fejlesztés után 2011-re 700-750 fõre nõhet a létszám. A bõvítést az indokolja, hogy itthon harmadannyi bérért dolgoznak a GM munkavállalói, mint a nyugat-európai gyárakban.

Vadász József elmondta: a vállalatcsoport európai üzemi tanácsa a jövõ hét péntekén ülésezik és a GM itt ismerteti majd üzleti és új szerkezetátalakítási tervét. A szakszervezetek ezt követõen vitatják meg a teendõket. Mint mondta: elsõ körben mindenképpen tárgyalni fognak, de végsõ esetben lehet munkabeszüntetés is. Hozzátette: ha sztrájk lesz ahhoz szolidaritásból a szentgotthárdi üzem dolgozói is csatlakoznak még akkor is, ha itt nem lesz leépítés.

Korábban a vállalat európai üzemi tanácsa szólított fel figyelmeztetõ sztrájkra azok után, hogy a General Motors szerdán bejelentette: mégsem adja el az Opelt a Magna vállalatnak.

Ezek is érdekelhetik