Friss hírek

2009.11.04. 16:24

A PSZÁF szerint nem kockázatmentes a banki thm-plafon bevezetése

<p>A banki kölcsönökre elõírni tervezett thm-plafon bevezetése "nem kockázatmentes", az egyedülálló magyar próbálkozás hitelszûkéhez vezethet - mondta az Országgyûlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának ülésén a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének fõigazgató-helyettese. Schiffer Péter arra is figyelmeztetett, hogy a pénzügyi szektorban januárban hatályba lépõ fogyasztóvédelmi szabályok betartásának ellenõrzése nem megy egyik napról a másikra. Katona Tamás pénzügyi államtitkár a banki magatartási kódex fontosságát emelte ki az ügyfélbarát intézkedések sorában. Eddig 24 ezer devizahiteles szerzõdést tárgyaltak újra a bankok - hangzott el. Az államtitkár szavaiból kiderült az is, hogy javasolni fogja a pozitív adóslista javaslatának újbóli elõvételét, mert szerinte a köztársasági elnök véleményében gyökeres fordulat állt elõ.</p>

Az új követelményeknek megfelelés nem megy egyik napról a másikra, az ehhez szükséges emberi és tárgyi feltételeket meg kell teremteni - figyelmeztetett Schiffer Péter, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének fõigazgató-helyettese az Országgyûlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának szerdai ülésén, amelyen a pénzügyi szektor fogyasztóvédelmi szabálymódosításairól volt szó. Januártól az eddiginél sokkal komolyabb jogokat kap a PSZÁF az ügyfelekkel szembeni szigorúbb szabályok betartásának ellenõrzésében, és jelentõs, 2 milliárd forintig terjedõ bírságot is kiszabhat.

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára részletesen ismertette a gazdasági válság kitörése óta bevezetett új szabályokat, amelyekkel a kormány a nehéz helyzetbe került deviza- és lakáshiteleseken kíván segíteni. Ennek kapcsán elhangzott, hogy eddig 24 ezer devizahiteles szerzõdést tárgyaltak újra a bankok. Katona Tamás kiemelte azokat a pontokat, amelyeken a banki hitelszerzõdések egyoldalú módosításának szabályain szigorítottak - a pénzintézetekkel együttmûködve. A banki magatartási kódex, az önszabályozás nagyon fontos - emelte ki Katona Tamás. A lakossági kölcsönzéssel foglalkozó bankok 95 százaléka már aláírta a kódexet, és eddig összesen 140 pénzügyi szolgáltató csatlakozott hozzá.

A pénzügyi államtitkár beszélt a parlament elõtt fekvõ törvényjavaslatról, amelyben a fogyasztóknak nyújtott hitelek új szabályait rögzítenék. Ebben újraszabályoznák a teljes hiteldíj-mutató (thm) tartalmát, vagyis azt, hogy milyen díjakat, költségeket kell beszámítani a kamaton felül a kölcsön "áraként". A kormány kapna jogot a thm felsõ határának meghatározására, ez az elképzelések szerint a jegybanki alapkamat maximum tízszerese lenne. Vagyis most 70 százalék, de ha - ahogyan az várható - az alapkamat öt százalék közelébe süllyed, akkor már csak 50 százalék körüli thm-plafon lenne.

Nincs egységes megoldás a költségek kordában tartására, más országokban is legfeljebb kamatplafont alkalmaznak, a maximális thm magyar újítás lenne - derült ki a PSZÁF fõigazgató-helyettesének ismertetésébõl. Schiffer Péter szerint ez a megoldás "nem kockázatmentes". A bankok ugyanis a thm-ben a nem fizetõ ügyfelek kockázati költségeit is felszámítja minden kölcsönnél. Ha ez nem térül meg nekik, az hitelszûkéhez vezethet - fejtegette Schiffer.

A bankok és az ügyfelek közt újratárgyalt 24 ezer devizahiteles szerzõdés kapcsán a pénzügyi felügyeleti vezetõ attól óvott, hogy az "indulatok rabjává" váljunk. Nagyon nagy számban ugyanis az ügyfelek magatartása is közrejátszott például a lakáskölcsön felmondásában. Schiffer Péter szerint a pénzintézeteknek nehéz lesz a januártól szigorúbb hitelképesség-vizsgálati elõírásoknak maradéktalanul megfelelni, mert nincsenek abban a helyzetben, hogy az ügyfelek által megadott összes adatot ellenõrizzék. Szerinte a pozitív adóslista sokat segítene. Katona Tamás ezzel egyetértve azt mondta, hogy mindeddig azért nem lehetett megalkotni az errõl szóló törvényi szabályt, mert az adatvédelmi biztos keményen elutasítja, és Sólyom László még alkotmánybíróként hasonló álláspontot foglalt el. Most, államfõként azonban az államtitkár szerint gyökeres fordulat történt Sólyom felfogásában, mert a népszámlálás kapcsán kifejezetten érzékeny személyes adat, a felekezeti hovatartozás ne! m kérdezését kifogásolta. Ezért a pozitív adóslista tervezetének újbóli elõvételét fogja javasolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!