Friss hírek

2009.11.17. 18:59

A közös uniós politikáról tárgyalt a magyar és a belga kormányfõ

<p>A soros uniós elnökség ideje alatti együttmûködésrõl és aktuálpolitikai kérdésekrõl tárgyalt Bajnai Gordon magyar, és Herman Van Rompuy belga miniszterelnök Budapesten kedden. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón mindkét kormányfõ a prioritások között említette az Európai Unió bõvítését, a Lisszaboni szerzõdés mûködõképességének biztosítását, a klímapolitika véglegesítését és a közös munkát.</p>

Bajnai Gordon a találkozó után azt mondta: Spanyolországot, Belgiumot és Magyarországot az Európai Unión kívül egy szûkebb kötelék is összetartja, hiszen a három ország három egymást követõ félévben tölti be az unió soros elnöki tisztségét. Hozzátette: az együttmûködés célja az, hogy ne csak fél évre, hanem hosszabb ideig érvényesüljön egy három ország által összehangol koncepció. A miniszterelnök kiemelte: a közös munka során fontosnak tartják az uniós prioritásokat, vagyis a közösség bõvítését, és a Lisszaboni szerzõdés mûködõképességének biztosítását. Utóbbit ennek a triónak kell tartalommal megtöltenie - tette hozzá. A kormányfõ a következõ idõszak feladatai között említette a klímapolitika véglegesítését és az energiapolitika összehangolását is.

Bajnai Gordon arról is beszélt, hogy jó a kapcsolat Magyarország és Belgium között, meghatározó a belga befektetõk jelenléte az országban és erõs a két ország közötti kereskedelem is. Hozzátette: azonos állásponton voltak a válságkezelés szempontjából abban is, hogy nem a protekcionizmusnak, hanem a nyitásnak és az egymás felé fordulásnak kell teret adni. A miniszterelnök elmondta, hogy az aktuális uniós politikai kérdésekrõl is szó esett, de errõl egyelõre nem nyilatkoznak.

Herman Van Rompuy szerint a keddi találkozó jó alkalom volt arra, hogy átbeszéljék a közös pontokat. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy közvetlenül a partnerekkel tárgyaljon és nyolc évnyi alkotmánnyal kapcsolatos kérdés után "igazi kérdésekre" is választ találjanak. Belgium 2010. második felében lesz az Unió soros elnöke.

Ezek is érdekelhetik