Friss hírek

2009.11.02. 11:19

A kerületi közterület-felügyelet ellenõrzi már a parkolókat Belváros-Lipótvárosban

<p>Az ígéretek szerint szigorúbban ellenõrzik mostantól a fõváros ötödik kerületében a parkoló autókat azután, hogy a kerületi közterület-felügyelet vette át november elsejétõl ezt a feladatot a Belváros-Lipótváros Parkolás-szervezõ és Üzemeltetõ Zrt-tõl. Naponta 20 parkolóõr és négy, úgynevezett mobil területi ellenõr járja az utcákat. Ahogy eddig, a Belvárosban ezután is csak akkor tesznek bilincset a közterület-felügyelõk egy jármûre, ha annak vezetõje megsértette a megállási vagy a várakozási tilalmat, tehát szabálysértést követett el - ígérik. Ha valaki nem fizeti meg a parkolási díjat, megbírságolják a parkolóõrök.</p>

Rogán Antal ötödik kerületi polgármester májusban jelentette be, hogy a Fõvárosi Közterületi Parkolási Társulás felmondja november elsejei hatállyal a Belváros-Lipótváros Parkolás-szervezõ és Üzemeltetõ Zrt-vel 12 éve kötött szerzõdést. Ezt azzal indokolták, hogy a magáncég 2007-ben egy több mint 60 millió forintot érõ Ferrarit lízingelt, és a polgármester ezt elfogadhatatlannak nevezte. A parkolási rendszer üzemeltetését a Fõvárosi Közterületi Parkolási Társulás végzi, amely ötven százalékban kerületi, ötven százalékban fõvárosi tulajdon. Az ellenõrzés a Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelet feladata, a társaság csak a pótdíjak kiszabásáért felelõs.

Az országban elsõként Budapest Belvárosában kerültek a parkolás ellenõrzési feladatok az önkormányzat kezébe. Ezzel az ígéretek szerint tiszta viszonyok között átláthatóbbá válik a parkolási pénzek felhasználása.

Az átadás-átvétel zökkenõmentes volt, és az autósok ebbõl a szigorúbb ellenõrzést leszámítva semmit sem érzékelnek majd. A kerületi közterület-felügyelethez 25 dolgozót vettek fel az új feladathoz. Naponta 20 parkolóõr ellenõrzi a jármûveket a kerületben, valamint 4 mobil területi ellenõrt állítottak munkába.. Arra számítanak, hogy az átszervezéssel hosszú távon nõnek majd a parkolási bevételek, éves szinten akár 10 százalékkal is - tudta meg a Független Hírügynökség Illés Istvántól, Belváros-Lipótváros Közterület-felügyeletének igazgatójától hétfõn.

Illés István elmondta még, hogy a következõ hónapokban ellenõrzik majd a parkolóhelyek felfestését, és ahol szükséges, egyértelmûbbé teszik azokat, vagy változtatnak, ha kell. Megvizsgálják azt is, hogy indokolt esetben hol lehet újabb parkolóhelyeket kialakítani a kerületben - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik