Friss hírek

2009.11.02. 18:29

A General Electric teljesítette a munkahelymegõrzési feltételeket

<p>A General Electric a munkahely-megõrzési támogatásként megítélt összegbõl kevesebb, mint 187 millió forintot használt fel és a hatósági szerzõdésben vállalt kötelezettségét teljesítette - közölte hétfõn a Szociális és Munkaügyi Minisztérium. A cég a napokban jelentette be, hogy a következõ két évben összesen 2700 embert bocsát el. Közben kiderült, hogy tavasszal több százmillió forintot nyert el munkahelymegõrzésre.</p>

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium hétfõi közleménye szerint a General Electric (GE) a "Munkahelyek megõrzéséért" elnevezésû programra még februárban jelentkezett. Elõször még 1,2 milliárd, késõbb pedig kevesebb, mint 1,1 milliárd forintot kért csökkentett idejû foglalkoztatáshoz öt havi bérkiegészítésként. Emellett több mint 8000 munkavállaló munkahelyének megtartását vállalta. A kért támogatást a szociális és munkaügyi miniszter májusban jóváhagyta.

Késõbb a GE azt közölte, hogy váratlanul több megrendelésük lett, így a támogatási idõ 3 hónapra csökkentését kérték. Ezzel a támogatás összege 654 millió forintra csökkent.

A tárca közleménye szerint a megítélt támogatásból 186,6 millió forintot fizettek ki, a maradék csaknem félmilliárdot a cég nem használta fel. A GE a munkahelymegõrzõ támogatásra megkötött szerzõdésben vállalt kötelezettségét - amely október 5-én lejárt - teljesítette.

A minisztériumi közlemény kitér arra is, hogy a GE vezetése már korábban felvette a kapcsolatot a kormány illetékes szerveivel, október végén pedig a munkavállalói képviselõk és a dolgozók tájékoztatásával együtt a kormányt is értesítették a várt átszervezésrõl. Ahogy a Független Hírügynökség is beszámolt róla, a következõ két évben összesen 2700 munkavállalótól válnak meg, mert - az Európai Unió szabályai szerint - leállítják a magas energiafogyasztású hagyományos izzólámpák gyártását.

A Miniszterelnöki Hivatal, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, illetve a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium a GE-vel közösen november elsõ hetében állítja össze a következõ egy évre vonatkozó közös feladat- és ütemtervét. Ennek segítségével próbálnak felkészülni az átszervezés komplex hatásainak a kezelésére.

Ezek is érdekelhetik