Friss hírek

2009.11.23. 16:19

3 éve csökken Magyarországon a halottak szerv donációja

<p>Magyarország a szerv donáció szempontjából a 16. helyen áll az Európai Unió 26 adatközlõ országa között, ráadásul 3 éve folyamatosan csökken az agyhalottakból kivehetõ és átültethetõ szervek száma. A többi között ez is elhangzott azon a hétfõi tájékoztatón, amelyet a közelmúltban alakult Érthetõen az Egészségért Alapítvány szervezett. Az alapítvány egyebek mellett azt a célt tûzte maga elé, hogy a lakosság és a szakma tájékoztatásával, új programok bevezetésével elõsegíti a donációt.</p>

Az itthoni adatok alapján csakúgy mint az egész világon több mint kétszer annyi beteg kerül fel a szervátültetésre várók listájára, mint amennyi a sikeres transzplantációt követõen lekerül onnan. Magyarországon a Szervkoordinációs iroda adatai alapján idén év elején 707-en vártak szervátültetésre, miközben 2008-ban összesen 333 transzplantáció történt.

Fõleg az halottakból történõ donáció csökken, míg az agyhalottakból kivehetõ szervek száma 2005-ben 181 volt, addig idén már csak 132-134 ilyen szerv lesz - mondta a Szervkoordinációs Iroda vezetõ koordinátora. Mihály Sándor szerint ez azzal magyarázható, hogy rossz a hazai lakosság egészségi állapota, így a halott donorok szerveinek minõsége is sok esetben nem teszi lehetõvé az átültetést. Ezen kívül azonban az is nagy baj, hogy sem a halottak családtagjai, de az egészségügyi szakma sem eléggé tájékozott a donációról.

Az alapítvány az egészségügyi tájékoztatást más területekre is ki akarja terjeszteni. Például az orvos-beteg viszony javításának érdekében segítené tisztázni a betegutakat, a beutalások rendjét, a kórházak területi illetékességét. Szintén segítenék kielégíteni azt a társadalmi igényt, hogy a lakosság minél többet tudjon meg a megelõzésrõl vagy alternatív terápiás lehetõségekrõl.

Az alapítvány mindezt több módszerrel kívánja elérni: így például a háziorvosi, szakorvosi várótermekben, gyógyszertárakban havonta helyeznek ki plakátokat, szórólapokat. Ingyenes weboldalt készítenek a háziorvosok, szakorvosok részére. Szakmai képzéseket, eseményeket szerveznek, például kongresszusokat, szûréseket.

Ezek is érdekelhetik