Friss hírek

2009.11.30. 15:09

1,6 milliárd forintot zároltak a SCIENNet számláin

<p>1,6 milliárd forintot zároltak a SCIEN International LLC számláin, miután kiderült, hogy a Washingtonban bejegyzett, de kizárólag Magyarországon mûködõ vállalkozás tavaly körülbelül 960 millió forint adót nem fizetett meg az államnak. A céget a PSZÁF és a Vám- és Pénzügyõrség is már régóta figyelte, vizsgálta, azt próbálták megállapítani, hogy befektetési, vagy betétgyûjtési céllal fizetnek-e a tagok a vállalkozásnak - jelentették be a VPOP hétfõi sajtótájékoztatóján. Az ügyben eddig 11 külföldön bejegyzett, illetve off-shore cég neve merült fel, de az még nem tisztázott, hogy ezek pontosan milyen kapcsolatban voltak egymással és a befizetett milliárdok útja sem világos egyelõre.</p>

A VPOP tájékoztatása szerint az elõzetes adószakértõi vélemény alapján a társaságnak 2008-ban 960 millió forint adót kellett volna bevallania és megfizetnie a költségvetés felé. A speciális törzsvásárlói közvetítéssel foglalkozó cég nemcsak Magyarországon, de a bejegyzés szerinti országban sem fizetett adót, illetve ottani adószáma sincs. A cég alapítóját, aki egyben az ügyvezetõ is volt, és a cég számláit is egyedül kezelte, november 25-én fogták el. Ezzel egyidõben 40 helyen csaptak le a vámnyomozók. Az összes számlájukat zárolták, ezeken összesen 1,6 milliárd forintot sikerült lefoglalni.

A törzsvásárlói klubnak körülbelül 400 ezer tagja volt, akiknek belépéskor 10-10 ezer forintot kellett azonnal befizetni. Ez a pénz késõbb már nem járt vissza. A nyomozók lefoglaltak több számítógépet, illetve szervereket is, ezeket még vizsgálják, mint ahogy azt is, hogy a SCIENNet 2009-ben mekkora forgalmat bonyolított és ezek után mennyi adót kellene befizetnie. Az már kiderült, hogy a vállalkozás felsõbb vezetõi különbözõ tisztázatlan jogcímeken több százmillió forintot vettek ki. A VPOP tájékoztatása szerint az eddig ellenõrzött bankszámlák és személyi jövedelemadó-bevallások összevetése a tömeges adóelkerülés lehetõségét is felvetette. A bíróság a vállalkozás vezetõjét már elõzetes letartóztatásba helyezte, ma pedig több tízmillió forintos luxusautóját is lefoglalták.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az adóelkerülésen kívül csalás, sikkasztás és egyéb más bûncselekmények elkövetését sem lehet kizárni, de ezeket még vizsgálják.

Ezek is érdekelhetik