Friss hírek

2009.07.14. 11:28

Visszatér az élet a tőkepiacba

<p>Óvatos optimizmus jellemzi a befektetési alapok kezelőit, a 2008. végi nagy pénzkivonás után a tavasszal jelentős hozamnövekedést regisztráltak, a pénz elkezdett visszaáramlani. Különösen a kockázatos formák (részvényalapok) teljesítettek jól, ami a gazdasággal kapcsolatos derűlátás erősödését mutatja - mondta a befektetési alapokat kezelők szövetségének főtitkára, Temmel András az első félévi adatok alapján.</p>

Hektikus hónapokon van túl a tőkepiac, már vannak pozitív jelek, konszenzusos a vélemény, hogy a tőkepiac túl van a nehezén - mondta kedden sajtótájékoztatón a Befektetési Alapok Magyarországi Szövetségének főtitkára. Temmel András szerint a tavaly év végi drasztikus vagyonkivonással az évszázad legnagyobb válsága játszódott le. Elsősorban az ingatlanbefektetések estek vissza, ezek az alapok az idei első félév végéig csaknem 100 milliárd forintot vesztettek. Jelentős, 27 milliárdos tőkebeáramlás történt viszont a tavasszal a pénzpiaci alapokba, és 19 milliárd a részvényalapokba.

Különösen a kockázatosabb befektetési formákat kínáló, így a részvényeket kezelő alapok mutatják azt, hogy a piac optimizmusa növekszik - mondta a Független Hírügynökségnek Temmel András. Az első félévben a budapesti tőzsde indexének átlaghozama a 25 százalékot is meghaladta.

Változatlan probléma viszont, hogy a lakosság alig fordul a befektetési alapokhoz, a pénz zöme intézményektől származik. Némi fejtörést okoz a kezelőknek, hogy a bankok - kihasználva az emberek biztonságra törekvését - kiemelkedő (a jegybanki alapkamatot jóval meghaladó) kamatokkal gyűjtenek pénzt - derült ki Szalai Sándor Bamosz-elnök szavaiból.

Jelenleg 408 befektetési alap 2500 milliárd forintot kezel. Ez az összeg az éves bruttó hazai termék egytizede.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!