Friss hírek

2009.07.15. 08:13

Újabb összecsapás izraeli rendőrök és ultraortodox zsidók között

<p>Újabb összecsapás volt izraeli rendőrök és tiltakozó ultraortodox zsidók között Jeruzsálemben kedden az óváros közelében megnyitott autóparkoló miatt. Szombat este több száz ultraortodox tüntető útzárakat tört át, és kövekkel dobálta a rendőröket a hetek óta tartó tiltakozások csúcspontjaként. Az ortodoxokat az háborította fel, hogy Jeruzsálem polgármestere engedélyezte sábeszkor, vagyis a hithű zsidók által szent, munkamentes napnak tartott szombaton is használható autóparkoló megnyitását.</p>

Kedd este több száz ortodox kukákat gyújtott fel és kövekkel dobálta meg a rendőröket - közölte az AFP-val Micky Rosenfeld, a jeruzsálemi rendőrség szóvivője, aki szerint még nem voltak sérültjei a zavargásoknak, és senkit nem vettek őrizetbe, de a demonstrációk egyre nagyobbak.

Az ultraortodoxok háborgása egy hónappal ezelőtt kezdődött, amikor Nir Barkat, a város világi polgármestere bejelentette, hogy a városházánál megnyitnak majd egy parkolót, amely péntek alkonytól szombat alkonyig lesz nyitva. Ez az időpont azonban a mélyen vallásos zsidók számára a sábesz, vagyis az a nap, amikor semmiféle munkát, munka jellegű tevékenységet nem szabad végezni.

A pénteki naplementétől a szombati naplementéig az ultraortodoxok nem is vezetnek autót. Gyakran előfordul, hogy megkövezik azokat a kocsikat, amelyek áthaladnak lakónegyedükön, Mea Shearim-on sábeszkor. Az óhitű vallásos zsidókat az is ingerelte, hogy a parkoló nagyon közel van a Siratófalhoz, a zsidók legfontosabb szent helyéhez, ahová a legtöbb turista ellátogat. Jeruzsálem lakóinak harmada ortodox zsidó, számukat 750 ezerre becsülik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!