Friss hírek

2009.07.20. 18:56

Tovább tart a szúnyoginvázió Vas megyében - pénteken kezdődhet az irtás

<p>Három héttel az árvíz után még mindig nem volt szúnyogirtás több Vas megyei településen. Pedig a Rába-parti falvakban esténként a kertbe se lehet kimenni a vérszívók miatt. A permetezésre először nem volt pénz, majd közbeszerzést kellett kiírni, most pedig a hatósági engedélyeket várják. A szúnyogirtást az ÁNTSZ is kérte.</p>

Pénteken kezdődhet a szúnyogirtás harminc Vas megyei településen - mondta a Független Hírügynökségnek hétfőn Gergely Gábor, a permetezést végző cég ügyvezetője. A késedelmet először az okozta, hogy a kistelepüléseknek nem volt pénzük az irtásra. Ezért a megyei védelmi bizottság úgy döntött, hogy az összes érintett településen egyben rendeli meg az irtást, így azonban már közbeszerzési eljárást kellett kiírni. Ezt gyorsítottan, két nap alatt folytatták le - mondta a Független Hírügynökségnek Kovács Ferenc, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke.

Múlt pénteken dőlt el ki végzi a permetezést. A cégnek azonban még meg kell szerezni a különböző szakhatóságok engedélyét, és a méhészekkel is egyeztetni kell, mivel a Rába völgyében több méhészet is van, amelyeket veszélyeztetne egy irtás. Kovács Ferenc szerint az lenne ideális, ha ilyen esetekben bizonyos bürokratikus eljárásokat utólag is le lehetne folytatni, ezzel gyorsítva meg a szúnyogirtást.

A permetezéshez 15 milliós állami támogatást kapott a védelmi bizottság. Ehhez újabb 15 millió forinttal járulnak hozzá az érintett önkormányzatok, így lesz pénz egy ismétlő irtásra is, amelyet tíz nappal az első irtás után végeznek el.

A szúnyogok nem jelentenek járványügyi kockázatot, betegséget nem terjesztenek - mondta el a Független Hírügynökségnek Paller Judit nyugat-dunántúli regionális tisztifőorvos. Hozzátette azonban, hogy egy szúnyoginvázió pszichésen megterhelheti az embereket, megzavarja a nyugalmukat, és ennek már van egészségügyi kockázata.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!