Friss hírek

2009.07.10. 06:55

Tizenhat országból indultak a Dél-Korea elleni hackertámadások

<p>Számítógépes támadások indultak a héten Dél-Korea kormányzati szervei pénzintézetei ellen - jelentette be Dél-Korea hírszerző ügynöksége pénteken. A támadások 16 különböző országból indultak, köztük az Egyesült Államokból, és Japánból - de a korábbi feltételezésekkel szemben a kommunista, sztálinista szomszéd országból, Észak- Koreából nem volt hackertámadást.</p>

Dél-Korea kormányzati szerveit, és különböző bankjainak számítógépes rendszereit a héten összesen három támadás érte. A hackerek amerikai kormányzati oldalakat is megtámadtak. Dél-Korea Nemzeti Hírszerző Ügynöksége pénteken jelentette a törvényhozóknak, hogy a támadások 86 internet címről, és 16 országból indultak - köztük az Egyesült Államokból és Japánból. Az eddigi feltételezésekkel szemben azonban a szomszédos sztálinista diktatúrából, Észak-Koreából nem indítottak hackertámadásokat.

Ezalatt az amerikai külügyminisztérium csütörtökön bejelentette, hogy internetes oldalaikat már a negyedik napja érik folyamatos támadások. A célpontok közt van a Fehér Ház és a Pentagon számítógépes rendszere is.

A dél-koreai kormányzati oldalakat a hackerek csütörtökön túlterheléses támadással (úgynevezett DDoS támadással) bénították meg. Egy ilyen támadás alatt nagy mennyiségű adattal kezdik el bombázni a kiszemelt weblapokat, amelyek szervergépei nem bírják a terhelést és lefagynak. A hackerek több tízezer számítógépet fertőztek meg vírusukkal, és azok a gépek hajtották végre a támadásokat. A második, szerdai támadáshullámban, amelyekkel főleg dél-koreai bankokat vettek célba, 29 ezer ilyen "túszul ejtett" gép vett részt.

Egy dél-koreai vírusirtó cég vezetője csütörtökön azt mondta a nemzetközi újságíróknak, hogy 15 éves pályafutása alatt nem találkozott ennyire súlyos hackertámadással. A behatolást a 2001. szeptember 11-i terrortámadás online megfelelőjeként jellemezte. Elmondása szerint a "nagyon bonyolult" programokkal végrehajtott "szervezett támadást" egy ember nem tudta volna végrehajtani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!