Friss hírek

2009.07.14. 11:57

Szonda Ipsos: Többnyire a dolgozók döntik el, mikor mennek szabadságra

<p>A hazai munkavállalók csaknem fele akkor megy szabadságra, amikor tervezi. A dolgozók 28 százaléka a főnökével együtt határoz ebben, 26 százalékuk azonban nem válogathat. Nekik a munkáltatójuk jelöli ki a szabadságos napokat. Ez derül ki a Szonda Ipsos telefonos közvélemény-kutatásából, amelyet július elején, 500 fő megkérdezésével készítettek.</p>

A gyakori, de rövidebb szabadság ugyanolyan kedvelt a munkavállalók körében, mint a ritka, de hosszabb ideig tartó. A felmérés szerint a munkavállalóknak inkább a rövidebb pihenésre van módjuk. A dolgozók 53 százaléka többször megy szabadságra, de alkalmanként csak 2-3 napra, legfeljebb egy hétre tud kimaradni a munkából. A tartós távollét 35 százalékukra jellemző.

A középkorú és idősebb munkavállalók könnyebben kapnak hosszabb szabadságot, mint a fiatalok. Az érettségizettek, a magáncégek szellemi tevékenységet végzői vannak a legjobb helyzetben, 57-58 százalékuk jobbára képes érvényesíteni akaratát. Egyezkedésre főképpen a fizikai munkások kényszerülnek. A kisgyermekes szülőkkel könnyebben kötnek kompromisszumot a cégvezetők. A gyermekesek 54 százaléka úgy nyilatkozott, hogy maga dönt szabadságolásának idejéről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!