Friss hírek

2009.07.10. 19:11

Székely Tamás nem akar számháborúzni a kórházvezetőkkel

<p>11 milliárd forinttal több pénzt kaptak a kórházak idén január és július között, mint tavaly ugyanezen időszak alatt - reagált Székely Tamás egészségügyi miniszter a kaposvári kórház főigazgatójának kijelentésére, miszerint vészhelyzetben vannak a kórházak, és csak egy 30 milliárd forintos azonnali kormányzati támogatással lehet elkerülni a csődöt. Székely Tamás kijelentette, nem akar számháborúba bocsátkozni. Utalt azonban arra: egyes intézményeknél mindig akkora az adósságállomány, amekkora az érdekeiknek megfelel. Tehát ha pénzt akarnak a kormányzattól, mínusz 1,5 milliárdot jelentenek, ha uniós pályázatra jelentkeznek, akkor nullszaldót.</p>

A miniszter azt mondta: a kaposvári Kaposi Mór kórház júliusban valóban kevesebb pénzt kapott, mint tavaly ilyenkor. Hozzátette: meg kell azonban nézni, mekkora volt a jelentett teljesítménye. A miniszter azt sem érti, minek alapján mondta azt Repa Imre főigazgató, hogy a júliusi utalás alapján év végéig 700 millió forint lesz a hiány.

A kórházak általános csődhelyzetével kapcsolatban a miniszter kijelentette: akkor lesz igazuk az intézményeknek, ha év végén összességében és abszolút értékben is kevesebb pénzt kapnak, mint korábban. Emlékezetett arra, hogy tavaly, amikor átvette a tárcát, a kórházak éppen az akkori finanszírozási rendszer miatt mondták, hogy ellehetetlenülnek. Ehhez képest augusztusban az egészségbiztosítási alap többlete miatt plusz finanszírozást kaptak. Szerinte túlzás, hogy a kórházak az új finanszírozási rend miatt olyan adósságokról számolnak be, amelyek év végére elérhetnék a 300-400 milliárd forintot.

Az Egészségügyi Minisztérium mindent megtesz azért, hogy a Hospinvest által eddig működtetett öt kórház zökkenőmentesen kerüljön vissza a tulajdonos önkormányzatokhoz, a betegellátás az átadás-átvétel alatt is zavartalan legyen - reagált a tárca vezetője arra a hírre, hogy a Hospinvest pénteki közgyűlése úgy döntött, felszámolási eljárást indít. Székely Tamás közölte: utasította az országos tisztifőorvost és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatóját, hogy hétfőre készítsenek egy feladat- és ütemtervet minderről, amelyben megjelölik a felelősöket is. Kérdésre válaszolva hozzátette: ősszel készülnek benyújtani a parlamentnek azt a törvénytervezetet, ami épp a Hospinvest példája miatt csak bizonyos garanciákkal engedné a magántőke bevonását az egészségügybe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!