Friss hírek

2009.07.10. 20:19

Szabó Vilmos: az RMDSZ megkerülhetetlen tényező a magyar-román kapcsolatokban

<p>A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megkerülhetetlen tényező a magyar-román kapcsolatokban, függetlenül attól, hogy a szervezet részese a kormánykoalíciónak vagy ellenzékben van - jelentette ki Szabó Vilmos, a Magyar Külügyminisztérium államtitkára pénteken Bukarestben.</p>

Markó Béla RMDSZ-elnök fogadta az államtitkárt, akit tájékoztatott a romániai belpolitikai helyzetről, ehhez kapcsolódóan az RMDSZ helyéről, szerepéről, illetve felkészüléséről az őszi államelnök választásra. A szövetségi elnök arról is beszámolt, hogy ellenzéki helyzetben az RMDSZ-nek számos, a magyar közösség egészét érintő gonddal kell szembenéznie, és arra kérte az államtitkárt, hogy a magyarságot érintő kérdéseket a román külügyminisztériumban folytatott tárgyalásain is vesse fel. Elsősorban azt, hogy a magyar szakembereket eltávolítják a minisztériumok hatáskörébe tartozó közintézmények éléről. Elmondta, az RMDSZ ezt a helyzetet az elmúlt hetekben sem hagyta, és ezután sem hagyja szó nélkül.

"Nem engedhetjük meg, hogy magyarellenes szándékok érvényesüljenek, akár Romániában, akár másutt a Kárpát-medencében"- szögezte Markó.

Szabó Vilmos hangsúlyozta: a kisebbségek helyzetének alakulása alapvetően befolyásolja a kétoldalú kapcsolatokat. "Akkor lehet a szomszédi kapcsolat jó és eredményes, ha a kisebbségek, a magyar kisebbség Romániában, illetve a román kisebbség Magyarországon nem érzi magát fenyegetve és veszélyeztetve" - mutatott rá. Ebben az RMDSZ-nek döntő szerepe van. Hozzátette: a román félnek is megfogalmazza, hogy Magyarország megkerülhetetlen tényezőnek tekinti az RMDSZ-t a két ország kapcsolatában, akkor is, ha részese a kormánykoalíciónak, és akkor is, ha ellenzékben van.

Az államtitkár szerint fontos és természetes az, hogy az ősszel, ezúttal Romániában sorra kerülő közös kormányülés napirendjének előkészítésében a két ország kisebbségeinek képviselői vegyenek részt, hangsúlyozva egyúttal az RMDSZ jelenlétét.

Szabó Vilmos kitért az intézményvezetők leváltásának kérdésére is. Véleménye szerint itt mutatkozik meg a legnagyobb eltérés a magyar és román álláspont között. A román felfogás szerint a kérdés tisztán politikai, és összefügg az országgyűlési választások után kialakult helyzettel, illetve az új kormány megalakulásával. Ezzel szemben Magyarország álláspontja az, hogy döntően a magyar kisebbséget hátrányosan érintő kérdésről van szó, hiszen annak függetlennek kell lenni bármilyen választástól és attól is, hogy a magyar kisebbséget képviselő szervezet kormányzó helyzetben van-e, vagy nem - mondta. Hozzátette: fontos az, hogy a magyarság megfelelően legyen képviselve ezekben az intézményekben azokon a területeken, ahol lakosság többségét adja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!