Friss hírek

2009.07.21. 15:02

Román diplomabotrány: "balépésnek" tartják a az oktatási miniszter bejelentését

<p>Ballépésnek és elhamarkodott nyilatkozatnak nevezte a román Szociáldemokrata Párt az oktatási miniszterének, Ecaterina Andronescunak a napokban tett bejelentését, mely szerint megközelítőleg százezer olyan egyetemi diplomát érvénytelenítenek, melyeket egy román magánegyetemen szereztek meg a diákok.</p>


Kedden Traian Basescu államfő azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatosan: az állami és a magán oktatási rendszer harca ez, melybe politikai, szakszervezeti és oktatási érdekek keverednek. Ecaterina Andronescutól még párttársai is elhatárolódtak. A Sociáldemokrata Párt (PSD) vezetése kedden bejelentette: nincs szó arról, hogy a Spiru Haret magánegyetemen végzetteknek újból kellene államvizsgázni, a miniszterasszony elhamarkodottan nyilatkozott. Marian Oprisan PSD alelnök ugyanakkor úgy nyilatkozott: nem tartja logikusnak a nagy befektetéseket végrehajtó magán oktatási rendszer torkának ugrani. Sokatmondóan hozzátette: "a minszterasszonynak az elmúlt időszakban talán túl sok volt a ballépése".

Párthovatartozástól függetlenül az oktatási intézmény védelmére kelt több olyan politikus is, akik a kifogásolt intézményben szerezték meg felsőfokú képesítésüket, a PSD-vel kormányzó Demokrata-Liberális Párt azonban egyetért a miniszternek a diplomák érténytelenítését illető javaslatával. A román lapok felhívják a figyelmet, hogy az őszi elnökválasztások előtt a PSD nem engedheti meg magának, hogy a magán tanintézmény 350 ezer diákjának szavazatát elveszítse.

A diplomákat ugyan még nem érvénytelenítették, ugyanis a Spiru Haret egyetem azonnal pert indított az oktatási minisztérium és a kormány ellen, mivel utóbbi olyan rendeletet készített elő, mely szerint az egyetem idén nem szervezhet felvételi vizsgát. Az oktatási tárca ellen ugyanakkor több olyan személy is pert indított, akiket a tanügyminiszter bejelentését követően kizártak a tanári állásokra meghirdetett pályázatokról, mivel az érintett magánegyetemen végezték tanulmányaikat.

Ecaterina Andronescu korábbi bejelentése szerint az intézmény olyan képzésekről adott papírt, melyekre nem volt jogosult, ugyanis csak a nappali képzésekre szerezte meg az engedélyt, levelező vagy távoktatásra nem. A felsőoktatási intézmény mindezek ellenére évek óta rendszeresen indít ilyen képzéseket - amit az oktatási tárca eddig nem kifogásolt.

A nagy múltú állami egyetemek vezetőinek nyilatkozatai szerint véget kell vetni az olyan "diplomagyártásnak" amely mögött nincs valós képzés. Magyari Tivadar, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese szerint az ilyen diplomaosztás a becsapással egyenértékű, az egyetemi vezető ugyanakkor egyetért a minisztérium javaslatával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!