Friss hírek

2009.07.20. 20:54

Petesejt-kereskedelem egy bukaresti klinikánál

<p>Három személyt vettek őrizetbe Romániában petesejt-kereskedelem gyanújával. A Szervezett Bűnözés Ellenes Hivatal egy bukaresti magánklinikánál dolgozó két izraeli orvost valamint az intézet titkárnőjét helyezte előzetes letartóztatásba. A gyanú szerint pénzért szereztek donorokat, a petesejteket pedig külföldi ügyfeleiknek ültették be 10-15 ezer euróért.</p>

A két izraeli orvos a vizsgálatok idejére nem hagyhatja el Romániát. A titkárnőt ügyfelek szerzésével gyanúsítják. Az ügyészek 30 izraeli nőt is találtak a klinikán, akik a megtermékenyítéshez szükséges vizsgálatokra jelentkeztek, mindegyiküket kihallgatják - írja a Mediafax hírügynökség.

Bukarestben négy házkutatást is tartottak, összesen 130 ezer eurót foglaltak le, melyet a gyanú szerint az értékesített petesejtekből szereztek az orvosok. Lefoglalták ugyanakkor a klinika számítógépeit valamint iratokat. Vasárnap éjszaka 60 személyt hallgattak már ki, a klinika személyzetével együtt.

A Sabyc nevű klinika tíz éve működik Bukarestben, ám mindössze egy hete rendelkezik a mesterséges megtermékenyítéshez szükséges engedéllyel.

Az intézményt egy izraeli orvos-család alapította 1999-ben, a romániai hírügynökségeken megjelent információk szerint eddig körülbelül kétezer esetben hajtottak végre mesterséges megtermékenyítést. A 10-15 ezer eurós költségű beavatkozást eddig 1200 izraeli és németországi ügyfél vette eddig igénybe. A donorok fiatal romániai lányok voltak, akiknek két-háromszáz eurót fizettek a petesejtért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!