Friss hírek

2009.07.22. 13:26

Öltözködés a turkálóktól a szalonokig

<p>10 ezer forinttól akár félmillió forintig is terjedhet egy nő napi ruházkodás a Young&Partners ügynökség felmérése szerint. Az öltözködés jórészt a pénztárca vastagságán múlik, de egyre népszerűbbek a turkálók is, ahol olcsón lehet egyedi darabokhoz jutni. Az anyagiak mellett a kreativitáson, a bátorságon és a státusszimbólumok iránti vágyon is múlik, hogy ki mit vesz fel.</p>

Akik egzisztenciálisan megtehetik, igyekeznek egyedi tervezésű, minőségi alapanyagokból készült ruhákat választani, sokaknak viszont alternatív megoldásként maradnak a turkálók. A felmérés szerint a ruhaipar legvirágzóbb ága a second-hand kultúra lett: vannak, akik kényszerből járnak turkálókba, mások pedig élvezettel vadásszák az olcsón hozzáférhető, egyedi ruhadarabokat. Sokan presztízst csinálnak ugyanis abból, hogy egy jó minőségű angol turkálóban akár 10 ezer forintból felöltözhetnek tetőtől talpig.

A népszerű beszerzőhelyeknek számítanak a többnyire plázákban fellelhető ruházati láncok üzletei, ahol hangzatos akciókkal csalogatják a vásárlókat. Ezekben ugyan jórészt tömegcikkeket lehet kapni, a nagy áruválaszték és a számtalan kiegészítő segít a változatos öltözködésben. Egy ilyen üzletben akár 25 ezer forintból is fel lehet öltözni, kiegészítőkkel együtt.

A neves magyar vagy külföldi divattervezők egyedi darabjait viszont csak kevesen engedhetik meg maguknak, egy-egy ilyen kollekció akár több százezer forintba is kerülhet. Tóth Bori divattervező szerint nekik nem jelentenek konkurenciát sem a turkálók, sem az olcsóbb butikok, mert a magasabb társadalmi körökből származók tudják: nem viselhetnek akármit. Ezeknél a daraboknál viszont nem az egyéni ízlés mutatkozik meg, sokkal inkább státusszimbólumokról van szó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!