Friss hírek

2009.07.12. 15:27

Német segítséggel alakítanák a magyar sintértelepeket menhelyekké

<p>A magyarországi sintértelepek állatmenhelyekké alakításában segítene egy német állatvédő szervezet. Az átalakítás lényege, hogy az ebrendészeti telepeket - ahol a kutyákat egy idő után elaltatják, ha nem találnak új gazdát - valódi menhelyekké alakítsák. A Pfotenhilfe Ungarn eddig a kecskeméti Mentsvár Alapítványt segítette, de egy kecskeméti rádióbeszélgetés alkalmával találkoztak hazai illetékesekkel és megállapodtak a pénzügyi segítségről is.</p>

A sintértelepeket jelenleg az önkormányzatok kezelik, az átalakítás lényege az lenne, hogy a feladatot mindig az adott helyhez legközelebb működő állatvédő szervezet végezné, az adományokból összegyűlt pénz felhasználásával - mondta a Független Hírügynökségnek Kóczián Anna, a német alapítvány magyar munkatársa. Mindennek elengedhetetlen feltétele az ivartalanítási program is, amivel meg lehetne akadályozni a kutyák túlszaporodását, így csökkentve fokozatosan a kóbor állatok létszámát is. Egy szuka kutyától ugyanis öt év alatt 2700 új állat származik le, a kölykök és azok kölykeinek tovább szaporodásával - mondta Kóczián Anna.

Kóczián Anna elmondta, hogy a kecskeméti Gong Rádió műsorának felvételén találkoztak Süth Miklóssal, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkárával. A beszélgetésen ott volt Bárándi Gergely országgyűlési képviselő, Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke, Lorászkó Gábor, a kamara állatvédelmi szekciójának vezetője és Tőzsér Judit Mentsvár az Állatokért és Környezetünkért Alapítvány elnöke.

A beszélgetéskor tudták meg a német állatvédők, hogy a hiányzó pénz miatt évekbe telhet, mire elkezdődhet a magyar sintértelepek átalakítása. Elke Otte, a Pfotenhilfe Ungarn vezetője felajánlotta, hogy a kamara állatorvosi szekciójának alapító okiratát lefordítják és saját honlapjukon annak segítségével gyűjtenek adományokat. Kóczián Anna szerint Németországban a hasonló gyűjtések nagyon sikeresek, ennek segítségével fél-egy éven belül elkezdődhet az átalakítás, amit az ivartalanítási program kísérne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!