Friss hírek

2009.07.02. 11:24

Nem írta alá az államfő a vízgazdálkodási törvény módosítását

<p>Sólyom László nem írta alá és visszaküldte az Országgyűlésnek megfontolásra a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítását tartalmazó jogszabályt. A köztársasági elnök nem ért egyet ugyanis azzal a változtatással, miszerint a termálvíz felhasználása után egyes kitermelők mentességet kaphatnának az alól, hogy a felhasznált vizet visszatáplálják a kivétel helyére, a felszín alatti vízrétegbe - közölte csütörtökön a Köztásasági Elnök Hivatal.</p>

A mostani vízgazdálkodási törvény szerint a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizet vissza kell táplálni a kivétel helyére, a felszín alatti vízrétegbe. Az Országgyűlés által június 15-én elfogadott törvénymódosítás viszont lehetőséget adna a termálvíz-kitermelőknek, hogy a vízügyi hatóságtól egyedi felmentést kaphassanak a visszatáplálás alól.

Sólyom László szerint fontos a termálvíz visszapótlása a felszín alá, miután a vízréteg természetes töltődése sokkal lassabb, mint amennyit kinyernek onnan. Emellett az ivóvízbázis is veszélybe kerülhet, mert ez is a föld alatti vízkészletekre alapul idehaza. Továbbá a termálvizekben lévő különféle vegyületek és a maradék hő befolyásolhatja azoknak a felszíni vizeknek a biológiai egyensúlyát, ahová a termálvizet elvezetik - olvasható a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!