Friss hírek

2009.07.07. 13:18

Nem csúszik a fővárosi szennyvíztelep-beruházás, de új elemek épülhetnének a határidő kitolásával

<p>Időben, vagyis 2010-re elkészül a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep beruházás, a főváros azonban új elemekkel bővítené a projektet a megmaradt pénzből, amihez a határidő kitolását kéri az Uniótól - mondta keddi sajtótájékoztatóján Demszky Gábor főpolgármester. A városvezető elmondta: a beruházásra összesen 491 millió euró van, amit időben el kell költeni. A szennyvíztisztító próbaüzeme egyébként szeptemberben indul és egy évig tart.</p>

A napokban megjelent sajtóhírekkel ellentétben határidőre elkészül a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep. Demszky Gábor elmondta: ez lesz Közép-Európa legnagyobb környezetvédelmi beruházása, ami a főváros szennyvizét teljes egészében biológiai úton tisztítja és úgy engedi vissza a Dunába. A főpolgármester hozzátette: a tervezett 429 millió eurós költségkeretből 323 millióba kerül a beruházás, a megmaradt 106 millió eurót pedig a főváros és az állam 62 millióval kiegészíti, hogy új elemek is helyet kapjanak a projektben. Így a tejes beruházás a tervek szerint 491 millió euróba fog kerülni. A megmaradt pénzből a főváros tehermentesítő gyűjtőcsatornákat építene és átépítene 3 szivattyútelepet. Ezekkel viszont nem lehet 2010-ig elkészülni, így a főváros a határidő kitolását kérte az Európai Uniótól.

A főpolgármester arról is beszélt: a gátépítés az eredeti ütemben halad, a 15 kilométeres budai oldal csöveit pedig már elhelyezték. Hozzátette: október végéig kell elkészülnie a budai rakpartnak, de egyeztetések vannak arról, hogy iskolakezdésre, vagyis szeptember közepén átadják az érintett területet. A szennyvíztisztító próbaüzemhez kapcsolódó beállításokat augusztus közepén elvégzik, a teljes próbaüzem pedig szeptember közepén indulhat teljes kapacitással.

Groniewsky Tamás projektigazgató arról számolt be: a főgyűjtőcsatorna már elkészült,a mellékgyűjtők szakaszos rákötése pedig folyamatban van. Az átemelők is elkészültek, illetve kivitelezés alatt állnak és a töltést is megerősítették, ahol szükséges volt. A tisztítás folyamata egyébként nem egyből, gombnyomásra indul, hanem egymás után helyezik üzembe a szakaszokat. A projektvezető arról is beszélt: úgy építették meg a budai oldalon az ipari műemléknek számító ciszterna környékét, hogy az elérhető maradjon. A tisztítás során keletkezett iszap elszállításáról egyelőre még egyeztetnek, annyi biztos, hogy a próbaüzem egy éve alatt a munkát egy pályázat győztese végzi majd el. Erre egyébként három, saját engedélyezett telephellyel rendelkező pályázó van, az eredményt a napokban hirdetik ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!