Friss hírek

2009.07.13. 13:35

Munkásgyűlés a diósgyőri kohászatban

<p>Munkásgyűlést tartottak a felszámolás alatt álló diósgyőri kohászatban hétfő délelőtt. A gyűlésen elhangzott: a dolgozók a bérgarancia alapból hamarosan megkapják a júniusi, elmaradt bérüket, de valamennyi, őket illető juttatás kifizetésére nincs lehetőség. Több mint hétszáz embert bocsátanak el a kohászatból, a dolgozók egy részét azonban megpróbálják egy másik cégnél elhelyezni.</p>

A dolgozók májusi bérét már kifizették, a júniusra járó pénzt pedig - amit a májusihoz hasonlóan a bérgarancia alapból fognak kifizetni - már megigényelték a munkaügyi központnál és várhatóan 15 napon belül az is megérkezik majd a dolgozók számlájára, mondta el Perpék Ildikó felszámolóbiztos a gyűlésen megjelent körülbelül két-háromszáz kohászati dolgozónak. Személyenként összesen maximum bruttó 925 ezer forintot tudnak kifizetni a bérgarancia alapból. Ez az összeg nem elegendő arra, hogy az elmaradt béreket, a felmondási béreket és a végkielégítést is kifizessék belőle. Az étkezési, és más - a kollektív szerződésben foglalt - juttatásokat a dolgozók nem fogják megkapni.

A gyár tavaly év vége óta áll, ez a fő indoka annak, hogy a felszámoló folytatja a csoportos létszámleépítést. A leépítés több mint 700 embert érint. Csak tizenöt dolgozót alkalmaznak továbbra is, akik számviteli és humánpolitikai feladatokat fognak végezni. 130 ember korengedményes nyugdíjazását elutasították, de most újra kérvényezni fogják.

A zálogtárgyak értékesítéséből befolyt összegből elmaradt bért nem lehet kifizetni. Százötven embert megpróbálnak elhelyezni a DIFÓ Kft.-nél, de ehhez szükséges az Országos Foglalkoztatási Alapítvány engedélye. Azt még nem tudni, hogy az alapítvány hány fő alkalmazását hagyja jóvá, milyen fizetést tudnak kínálni nekik és meddig tudják alkalmazni őket, mondta el Ágotai József, a DAM 2204 Kft.-nél működő Vasas Szakszervezet vezetője.

A felszámoló továbbra is lehetséges befektetőket keres. A felszámolónak kötelessége a gyár vagyonának védelme is. Ennek őrzését már megszervezték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!