Friss hírek

2009.07.04. 19:08

MSZP-KONGRESSZUS - Lendvai: Az MSZP nem hasad

<p>Lendvai Ildikó pártelnök szerint az MSZP szombati rendkívüli kongresszusának eredménye, hogy az MSZP nem hasad, nem veszett össze saját magával és nem bocsátkozott személyi háborúkba.</p>

A szocialista politikus a kongresszust követően újságíróknak elmondta: személyi kérdésekről nem esett szó. Bár szombaton megalakult a párt országos választási bizottsága (ovb), de a testületet az Országos Választmány (OV) egy későbbi időpontban - legkésőbb augusztus 29-én - kibővíti várhatóan öt új emberrel: Botka Lászlóval, Boldvai Lászlóval, Burány Sándorral, Ficsor Ádámmal és Molnár Csabával. A testületnek a párt alapszabálya szerint tagja a pártelnök, az elnökhelyettesek, az alelnökök, a pártigazgató, a frakcióvezető és az OV elnöke.

Lendvai Ildikó elmondta: a 2010-es költségvetés parlamenti elfogadása után az ovb azon tagjai, akik "különösen nagy adminisztratív, szervezési feladatokat" vállalnak, lemondanak esetleges kormányzati tisztségükről. A pártelnök azt is elmondta: az elfogadott kongresszusi határozat szerint a költségvetés elfogadása után újabb kongresszust kell tartani, ahol módosíthatják az alapszabályt és így egy harmadik kongresszuson elnökségi tisztújítást lehet végrehajtani.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta: a kongresszus rögzítette, hogy szigorú, fegyelmezett, takarékos költségvetést fogad el a frakció az Országgyűlésben 2010-re, mert a válságkezelésnek még nincs vége. Ezen kívül a kongresszus megerősítette és véglegesítette, hogy támogatja a kormány válságkezelő programját, és ez a kérdés nem "nyitható újra." A kongresszus emellett leszögezte: senki hallani sem akar többé az előrehozott választásokról a párton belül - mondta Lendvai.

A kongresszusi határozat több konkrét intézkedést is említ, amit az MSZP szeretne elérni: így az ápolási díj munkaviszonnyá alakítását, 100 roma telep felszámolásának megindítását roma közmunkások munkába állításával és roma mentorokkal, a szociális krízisalap forrásainak bővítését (aki tehetős, ajánlhassa fel a családi pótlékot a krízisalapnak), településőrség felállítását és banki magatartáskódex elkészítését.

Szili Katalin házelnöki posztról való lemondásával kapcsolatban Lendvai elmondta: utódját a Házszabály szerint az MSZP frakció adja, de erről még nem volt szó, mint ahogyan az sem dőlt még el, hogy Szili Katalin tagja lesz-e az ovb-nek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!