Friss hírek

2009.07.22. 21:01

MKP: a szlovák kormány tagjai nem tényszerűen számoltak be az EBESZ nyelvtörvény-állásfoglalásáról

<p>A pozsonyi kormány kulturális minisztere és a szlovák diplomácia vezetője nem a tényeknek megfelelő módon tájékoztatott keddi sajtóértekezletén arról, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miként vélekedik az államnyelvtörvényről - figyelmeztet a a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP).</p>

Marek Maďarič ((marek magyarics)), a szlovák nyelvtörvény módosítását előterjesztő kulturális tárca vezetője, és Miroslav Lajčák ((miroszlav lajcsák)) külügyminiszter kedden úgy nyilatkozott, hogy az EBESZ szerint az államnyelvtörvény összhangban van az európai jogrenddel, a benne foglalt szankcionálás pedig kompatibilis az európai normákkal. Mindketten hozzáfűzték, hogy Knut Vollebeak, az EBESZ kisebbségi biztosa a szlovák kormányzat szakértőivel folytatott keddi hágai egyeztetésén semmilyen változtatást sem kért a törvényben. Elismerték, hogy a biztos kérte: a végrehajtási rendelkezések pontosan írják körül a jogszabályban szereplő fogalmakat, hogy elkerülhető legyen a félrevezető törvényértelmezés.

Az MKP szerint ugyan az EBESZ állásfoglalása megállapítja, hogy a törvény legitim célt követ, ám kétségek egész sorát hozza fel, vajon a végrehatási lépések összhangban vannak-e a nemzetközi dokumentumokkal és Szlovákia alkotmányával.

Az MKP szerint az a kérdés is felmerül, hogy az EBESZ-biztos a törvény pontos angol fordítását kapta-e meg.

A szlovák külügyminisztérium szerdán visszautasította az MKP gyanúját, s úgy véli, gyermeteg és nem tisztességes dolog kétségbe vonni az elismert ügynökség által készített fordítást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!