Friss hírek

2009.07.12. 05:30

Ma választ új elnököt az SZDSZ

<p>Vasárnap választ új elnököt és ügyvivői testületet (üt) az SZDSZ. Az elnökjelöltséget a szerdai határidőig Badacsonyi Szabolcs, Retkes Attila és Weinek Leonárd vállalta. A párt ügyvivői testületébe 12 tagot választanak, az új elnök pedig automatikusan tagja lesz az üt-nek.</p>

A Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) vasárnap tartja tisztújító küldöttgyűlését, ahol új elnököt és ügyvivői testületet választanak. Az elnöki posztra a határidőig Badacsonyi Szabolcs, Retkes Attila, Weinek Leonárd és Gulyás József kapott jelölést, ám utóbbi nem vállalta a jelölést. A párt tisztújító küldöttgyűlését azért kellett összehívni, mert a rossz európai parlamenti választási szereplés után Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke és az ügyvivői testület több tagja is lemondott.

Badacsonyi Szabolcs az Országos Tanácsnak (OT) és az OT elnökségének is tagja. A politikus megválasztása esetén elsősorban a párt egységét erősítené, ám a frakciót érintő esetleges személyi változásokról nem kívánt nyilatkozni. A zenetörténész és közgazdász végzettségű Retkes Attila is elsősorban a párt egységét kívánja visszaállítani, ám változásokat tervez a frakció vezetésében. Weinek Leonárd Zugló polgármestere, aki szintén tagja az OT-nek, gyökeres változásokat szeretne a pártban.

Az SZDSZ 12 fős ügyvivői testületébe 21-en kaptak elegendő számú jelölést. Az üt tagságra Badacsonyi Szabolcs, Csőzik László, Gerencsér Balázs, Grószné Krupp Erzsébet, Horváth Tibor, Ikvai-Szabó Imre, Kiss Róbert, Kovács László, Lakos Imre, Molnár Margit, Polai Zoltán, Retkes Attila, Skaliczky Andrea, Szabadai Viktor, Szentkuti Károly, Tolnai Jánosné, Tóth Róbert, Vámos József, Varga Győző, Weinek Leonárd és Wekler Ferenc pályázik. Közülük egyedül Csőzik László volt tagja a vasárnap leköszönő üt-nek.

Az SZDSZ 1990 februárjában választotta meg első - akkor még csak ideiglenes - elnökét: Kis Jánost. 1991 novemberében Tölgyessy Péter vette át az elnöki feladatokat, őt egy évvel később Pető Iván követte. Az SZDSZ következő elnöke 1997-ben Kuncze Gábor lett, aki az 1998-as választási vereség után lemondott, őt Magyar Bálint váltotta. 2000 decemberében az "egyenlő távolság" politikáját meghirdető Demszky Gábor lett az SZDSZ elnöke. A főpolgármester azonban fél évvel később lemondott, a párt élére pedig ismét Kuncze Gábort választották. A liberális politikus 2007-ben már nem indult az elnöki székért, utódja Kóka János lett. Az elnökválasztáson azonban olyanok is "szavaztak", akik nem voltak jelen a választáson. Egy évvel később ezért ismét tisztújítást tartott az SZDSZ, ahol Fodor Gábor kapott megbízást. Az SZDSZ most leköszönő elnöke a sikertelen európai választási szereplés után mondott le. A Szabad Demokraták Szövetségének új elnökét várhatóan vasárnap vá! lasztja meg a párt tisztújító küldöttgyűlése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!