Friss hírek

2009.07.22. 19:24

Külügyi szóvivő: Az EBESZ főbiztosa sem teljesen elégedett a szlovák nyelvtörvénnyel

<p>"Nem felel meg a valóságnak az a pozsonyi állítás, hogy az EBESZ kisebbségi ügyekben illetékes főbiztosa teljes mértékben elégedett lenne a szlovák nyelvtörvénnyel" - jelentette ki a Független Hírügynökségnek a külügyi szóvivő szerdán. Mátrai Zsuzsanna azután beszélt erről, hogy tárca, valamint a parlament külügyi hivatalának szakértői Hágában az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főbiztosával tárgyaltak.</p>

"Knut Vollebaek számos kételyt fogalmazott meg a törvénnyel kapcsolatban" - emelte ki a szóvivő. Részleteket azonban egyelőre nem közölt. A főbiztos ugyanis azt szeretné, ha a konzultáció nem lenne nyilvános.

"A szerdai megbeszélés egy folyamat első állomása volt" - mondta Mátrai Zsuzsanna. Hozzátette: a cél az, hogy a három fél, Magyarország, Szlovákia és a főbiztos együtt üljön asztalhoz. "Eredetileg is ez volt az elképzelés, hogy szerdán közösen egyeztetünk, ám a szlovák fél már kedden Hágába utazott" - mondta a szóvivő. Mátrai Zsuzsanna szerint nem kaptak magyarázatot Pozsonytól arra, miért utazott egy nappal korábban a szlovák delegáció a főbiztoshoz.

A szóvivő elmondta: az egyeztetések végén Vollebaek ajánlásokat fogalmaz meg a törvénnyel kapcsolatban.

"Nekünk az a célunk, hogy helyreálljon a magyar kisebbségi érdekek és a szlovák állam szempontjai között kívánatos egyensúly"- emelte ki a külügyi szóvivő. Hozzátette: "cél az is, hogy az EBESZ, Magyarország és Szlovákia között háromoldalú konzultációs folyamat jöjjön létre, amely figyelemmel tudja kísérni a szlovák államnyelv-törvénynek, valamint leendő végrehajtási rendeleteinek további sorsát, és mindezek társadalmi hatásait."

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy Szlovákiában már elfogadták a nyelvtörvényt. "Így szükség van arra, hogy a végrehajtás során felmerülő joghézagokat kiküszöböljük" - tette hozzá Mátrai Zsuzsanna. Elmondta: a főbiztos szeptember 15-én Budapestre látogat. Arra a kérdésre, hogy mikor lesz a következő egyeztetés a nyelvtörvényről, a szóvivő azt mondta, pontos dátuma még nincs a találkozónak. "Szeretnénk minél előbb tárgyalóasztalhoz ülni" - mondta Mátrai Zsuzsanna.

Ivan Gasparovic szlovák államfő múlt pénteken írta alá a törvényt, amelyet egyöntetűen kifogásol a szlovákiai magyar közösség, a magyar kormány és az összes magyar parlamenti párt. A szlovákiai magyarok és a magyarországi politikai erők is úgy ítélik meg a szlovák nyelvtörvény új változatát, hogy az korlátozza a kisebbségi nyelvhasználatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!