Friss hírek

2009.07.13. 18:11

Ingyenes ünnepi rock-koncert a párizsi Eiffel-toronynál

<p>Mintegy 800 ezer érdeklődőt várnak a párizsi hatóságok a kedden este az Eiffel-toronyhoz, ahol Johnny Hallyday tart majd ingyenes rock-koncertet a francia nemzeti ünnep alkalmából. Július 14, a Bastille elfoglalása, és ezzel a francia forradalom kezdetének tiszteletére a párizsi katonai parádén kívül országszerte táncünnepségeket rendeznek a tűzoltóságok épületeiben.</p>

A hírhedt párizsi börtön, a Bastille elfoglalásának 220. évfordulója alkalmából szervezett ingyenes rock-koncertet az Eiffel-torony lábainál fekvő Champ de Mars parkban tartják. Johnny Hallyday kedd esti fellépését ünnepi tűzijátékkal zárják majd a tervek szerint. A tűzijátékkal a francia forradalom ünnepén kívül az Eiffel-torony megépítésének 120. évfordulójáról is meg akarnak emlékezni.

1789. július 14., azaz a Bastille elfoglalásának, és ezzel a francia forradalom kezdetének tiszteletére a hagyományoknak megfelelően katonai parádét is tartanak a híres párizsi Champs Elysees sugárúton. A francia tűzoltóság pedig országszerte nyitott kapukkal várja a táncolni vágyókat.

A francia polgári forradalom Európa történetének meghatározó eseménysorozata volt. Noha sok tekintetben korábban elkezdődött, a kezdődátuma hivatalosan 1789. július 14. Ezen a napon a feldühödött párizsiak elfoglalták a Bastille börtönét. A forradalom idején megbuktatták az országot a pénzügyi csőd közelébe vezető abszolutista rendszert. De a gazdasági és társadalmi válságot nem sikerült felszámolni. Így a köztársasági államrend nem bizonyult tartósnak, és az események végül Napoléon Bonaparte, a tehetséges tábornok diktatúrájába torkolltak 1799-ben.

Az Eiffel-tornyot Gustave Eiffel tervezte. Az építményt az 1889-es párizsi világkiállításra emelték. Akkoriban egyébként sokan úgy gondolták, hogy a torony elcsúfítja a városképet. Eredetileg úgy tervezték, hogy 20 év múltán lebontják majd a tornyot. De azután a hatóságok mégis úgy döntöttek, hogy állni hagyják, és eleinte rádióátjátszó állomásként üzemeltették. Mára az Eiffel-torony város jelképévé vált, és a francia hatóságok szerint világszerte a legnagyobb turista-látványosságnak számít. A párizsi hatóságok szerint a torony évente mintegy hatmillió érdeklődőt vonz a francia fővárosba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!