Friss hírek

2009.07.10. 12:28

INFLUENZA - Az emberek át tudják adni az új influenzát a sertéseknek

<p>Német kutatók igazolták, hogy a sertések is meg tudnak fertőződni azzal az új emberi vírussal, amely a mostani világjárványt okozza. Ez növeli az új, pándémiás H1N1-es influenza kockázatait.</p>

A Friedrich Löffler Intézet víruskutatói emberi vírusokkal oltottak be öt tízhetes malacot, majd összezárták őket három beoltatlannal. Négy napon belül az a három malac is megfertőződött, amely nem volt beoltva, és az összes állaton mutatkoztak az influenza tünetei.

Öt csirke is egy helyiségbe volt zárva a malacokkal, ők azonban nem kapták el a vírust. Ez enyhíti azokat a félelmet, hogy a mostani világjárványt okozó új humán vírus átkerülhet madarakra, és ott új géneket vehet fel.

A német kutatók kiemelik, milyen könnyen fertőzte meg az emberi vírus a malacokat, és utána a malacok között is milyen könnyen terjedt a kórokozó. Ez rávilágít arra a kockázatra, hogy a sertéstelepeken az emberek közvetítésével elterjedté válhat az új vírus.

A sertésről eddig is ismert volt, hogy egyidejűleg lehet gazdája emberi, madár- és sertésinfluenzának.

A 2009-es világjárványt okozó H1N1-es influenzavírus a mostani formájában viszonylag enyhe betegséget okoz csak. De félő, hogy ha más vírusokkal keveredik, akkor új géneket vesz fel, és utána veszélyesebbé válik.

A német tanulmány azt is hangsúlyozza, hogy az új influenzáért nem hibáztathatók a sertések. Nem belőlük indult ki a járvány, és a terjedésében sem játszanak szerepet.
Ám minél több emberi fertőzés történik, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a vírus átterjed a sertésekre is.

A német tanulmány a Journal of General Virology című tudományos folyóiratban jelent meg csütörtökön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!