Friss hírek

2009.07.15. 18:39

Hőség: Budapesten 700-nál is több riasztás a mentőknek kora estig - még legalább két nap kánikula

<p>Kétszer annyi helyre hívták a mentőket szerdán Budapesten, mint egy átlagos napon. A mentők szerint feltehetően a meleg miatt volt több riasztás, mert főleg idős emberek kértek nagy számban segítséget. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint még legalább két napig kánikulára kell számítani, amit szombaton tör meg egy hidegfront, viszont keleten még aznap is magas hőmérsékletek várhatóak.</p>

Egy átlagos napon Budapesten körülbelül 350 riasztást kapnak a mentők. Szerdán kora este már a hétszázon is túl vannak - mondta a Független Hírügynökség kérdésére Valics Dezső, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese. Az esetek jelentős részében hívták őket idős emberekhez, volt aki kifejezetten a meleg miatt lett rosszul. A többlet-riasztás nagy része így a kánikulának tudható be. A kánikula miatt történt halálesetről kora estig nem érkezett információ.

Melegrekordok szerdán nem dőltek Magyarországon. A legmagasabb hőmérsékletet az Alföldön, Fülöpházán mérték, 36,1 fokot. Más mérőállomások is jeleztek egyébként 34-35 fokokat - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Fodor Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Az előrejelzések szerint csütörtökön és pénteken is hasonló hőmérsékletek várhatóak. Szombaton nyugat felől egy markáns hidegfront érkezik, de a keleti országrészben még aznap is lehet magas, akár 35 fokos hőmérsékletre számítani egyes helyeken.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője arról tájékoztatott, hogy a kora esti adatok alapján egyelőre nem látszik, hogy a tűzoltóknak sokkal több munkájuk lett volna a meleg miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!