Friss hírek

2009.07.02. 19:05

Határozatképtelen lett a nagy értékű beruházásokat vizsgáló fővárosi bizottság első ülése

<p>A testület ügyrendjének elfogadása után határozatképtelenné vált a nagy értékű beruházások vizsgálatára létrehozott fővárosi bizottság első ülése csütörtökön. A <br />szocialista és a szabad demokrata képviselők távoztak, miután ők a vizsgálni kívánt beruházások kiválasztásának szempontjairól a következő ülésen tárgyalnának, az ellenzéki képviselők viszont azt szerették volna, ha ezt a vitát megkezdik. A bizottságot ellenzéki javaslatra hozta létre a Fővárosi Közgyűlés, a szükséges többséget úgy kapta meg, hogy egy SZDSZ-es képviselő is megszavazta.</p>

A nyolctagú vizsgálóbizottságot paritásos alapon hozták létre, két szocialista és két
szabad demokrata, illetve két fideszes, egy MDF-es és egy kereszténydemokrata képviselő a tagja. A KDNP-s Bagdy Gábor egyben a testület elnöke is, az ő előterjesztésére fogadta el a Fővárosi Közgyűlés június végén az indítványt. A kereszténydemokrata frakcióvezető akkor fontos beruházások, a többi között a Margit híd felújításának és a 4-es metró építésének többletköltségeivel, illetve csúszásával indokolta a bizottság létrehozásának szükségességét.

A csütörtökre összehívott első ülésen elfogadták a bizottság ügyrendjét. A szocialista és a szabad demokrata képviselők jelezték, hogy a vizsgálni kívánt beruházások kiválasztásának szempontjairól, illetve a konkrét beruházásokról a következő ülésen kívánnak tárgyalni. Az ellenzéki képviselők viszont azt szerették volna, ha ezt a napirendet megkezdik. A koalíciós képviselők végül távoztak. Előtte még szóvá tették a többi között azt, hogy kérésük ellenére a bizottság nem minősített többséggel hoz majd döntést. A szocialista képviselő azt is kifogásolta, hogy a bizottság ülését olyan időpontra hívták össze, amikor a másik szocialista tag külföldön tartózkodik.

A bizottság a koalíciós tagok távozása után nem volt határozatképes, de az ott marad négy ellenzéki képviselő ajánlásokat fogadott el - mondta az ülés utáni sajtótájékoztatóján Bagdy Gábor. Támogatták a testület elnökének azt a javaslatát, hogy a 10 milliárd forint feletti, illetve a kiemelt területen lévő beruházások közül válasszák ki a vizsgálandókat, amelyeknél érdemi határidő, vagy költségtúllépés van. Bagdy Gábor szerint a 4-es metró és a Margit híd egyértelműen ezek közé tartozik, de említette a csepeli gerincutat és a Kossuth térre tervezett mélygarázst.

A kereszténydemokrata képviselő azt mondta: ez az első paritásos alapon felálló bizottság a fővárosban, a többiben koalíciós többség van. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: bár a csütörtöki ülésen a koalíciós képviselők távozásukkal megakadályozták, hogy a bizottság meghatározza a konkrét vizsgálati szempontokat, de bízik benne, hogy a továbbiakban nem fogják obstrukcióval akadályozni a testület munkáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!