Friss hírek

2009.07.07. 21:49

Három földrészen mutatkozik be a magyar kultúra ősszel

<p>Tokióban, Berlinben illetve New Yorkban és Washingtonban rendeznek 2009 őszén a magyar kultúrát bemutató nagyszabású rendezvénysorozatot - mondta a külföldi magyar intézetek éves értekezletén tartott keddi sajtóbeszélgetésen Hiller István oktatási és kulturális miniszter.</p>

Japánban szeptember közepétől novemberig rendeznek japán heteket. A magyar zenei, gasztronómiai és irodalmi értékeket ennyire koncentrált formában bemutató programsorozatra még nem volt példa az ázsiai országban.

A 2009. január 24-én indult New York-i és washingtoni magyar évad hátralévő programjai közül Orsós László Jakab, a New York-i Kulturális Intézet vezetője az október 3-ai rendhagyó operabált emelte ki. A múzeumban rendezett esten DJ-k is fellépnek, és elsőként itt mutatják be egy idáig ismeretlen XX. századi magyar operaszerző darabját a közönségnek.

A berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Német egység a Balatonnál címmel szervez rendezvénysorozatot. Can Togay János igazgató elmondta: október elsején nyitnak ezzel a címmel egy multimédiás kiállítást, ahol a felhívásukra a németektől érkezett személyes dokumentumok: fényképek, videók és visszaemlékezések útján mutatják be a Balaton és Magyarország szerepét a német egység történetében. Ezer fénykép, 32 személyes történet és rengeteg film gyűlt össze a tárlatra. Október első felében könyv kiadását is tervezik a témában.

A magyar kulturális diplomácia az országimázs formálásának egyik legfontosabb eszköze lett - mondta a sajtóbeszélgetésen Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Jövőre Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programjainak koordinálása és ismertetése lesz a legfontosabb feladat. 2011-ben pedig Magyarország soros EU-elnökségének egyik legkarakteresebb része a magyar kultúra bemutatása kell, hogy legyen - hangsúlyozta a miniszter.

A 19 külföldi magyar intézet munkáját koordináló Balassi Intézet 4,8 milliárdos éves költségvetéséből 2,6 milliárdot fordítanak a 19 intézmény működtetésére és a programok szervezésére - közölte Lauter Éva, a Balassi Intézet vezetője. A kulturális szakdiplomata hálózatot 2006-ban hozták létre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!