Friss hírek

2009.07.09. 21:46

Gfk: a magyarok 40 százaléka szerint negatív hatása van az Egyesült Államoknak a kultúrára

<p>A magyarok 51 százaléka kedveli az amerikai filmeket, ám az Egyesült Államok hatását a kultúrára 41 százalékuk negatívan ítéli meg - derül ki a GfK Custom Research kutatásából, amelyet 19 ország csaknem 20 ezer polgárának megkérdezésével készítettek, csütörtökön közölték itthon az eredményeket. A megkérdezettek több mint fele szerint pozitívan fog változni az Egyesült Államok politikai befolyása Barack Obama elnökké választásával.</p>

Amerika politikai befolyásának változásáról az új elnök megválasztása után elsősorban a nyugat-európaiak véleménye javult: háromnegyedük bizakodó. Belgiumban, Svédországban, Németországban, Olaszországban és Hollandiában tízből nyolc ember számít arra, hogy az Egyesült Államok politikájának megítélése pozitívabb lesz. Ez azt jelenti, több nyugat-európai gondolja úgy, hogy valószínűleg megváltozik majd a trend, mint Amerikában, ahol a válaszadók körülbelül 61 százaléka várja azt, hogy országát új politikai színben fogják látni Obama megválasztásának köszönhetően.

A legjobb kulturális exportcikknek a válaszadók 30 százaléka az amerikai filmeket és televíziós sorozatokat tartja. A görögök 52 százaléka különösen kedveli ezeket, őket a magyarok követik 51, majd a hollandok 50 százalékkal. A felmérésben résztvevőknek csak az ötöde tekint negatívan a filmprodukciókra. Az amerikai exportcikkek népszerűségi listájának második helyén a sport áll, a harmadikon pedig a zene. Az amerikai divat, az irodalom és az ételek állnak a negyedik helyen, mindegyik 4 százalékos arányt ért el, a legkevesebbre pedig az élelmiszerkultúrát értékelték a válaszadók.

A megkérdezettek kevesebb mint negyede tartja az Egyesült Államokról kialakult kulturális képet pozitívnak. A vélemények az Egyesült Királyságban a legkedvezőbbek: ott a válaszadók 38 százaléka értékelte az amerikai kulturális befolyást teljesen pozitívnak, és 31 százalék fejezett ki kritikus véleményt.

Az összes ország megkérdezettjeinek egyébként körülbelül 39 százaléka gondolja úgy, hogy az amerikai kultúra negatív befolyással bír külföldön - derül ki a kutatásból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!