Friss hírek

2009.07.14. 16:53

Francia kormányügynököket raboltak el Szomáliában

<p>Elraboltak két francia biztonsági tanácsadót Szomália fővárosában kormánycsapatok egyenruháját viselő fegyveresek kedden - közölték tisztségviselők és szemtanúk. A két franciát a főváros egyik jól őrzött negyedében lévő, külföldiek által kedvelt szállodájukból vitték el a fegyveresek kora reggel.</p>

Szemtanúk beszámolója szerint a nagyjából egy tucatnyi fegyveresnek egy lövés leadása nélkül sikerült bejutnia a mogadisui Szahafi hotelbe. "Lefegyverezték a biztonsági őröket, és egyenesen a külföldiek szobájához mentek" - mondta el egy rendőrtiszt az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Több szemtanú elmondása szerint a katonai teherautóval érkező fegyveresek közül többen a szomáliai kormánycsapatok egyenruháját viselték.

Az emberrablást minden bizonnyal jól megtervezték, mert a hotel egy erősen őrzött területen történt, amely a kormány ellenőrzése alatt áll - közölte a szálloda egyik munkatársa. A külföldi újságírók által kedvelt hotelben lakik a szomáliai parlament több tagja is, és közel esik az Afrikai Unió békefenntartóinak bázisához.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan milyen feladatot látott el a két elrabolt férfi az afrikai országban. A francia külügyminisztérium közleményében az áll, hogy a szomáliai elnök átmeneti kormányának adtak tanácsokat biztonságügyi kérdésekben. A szomáliai kormány egy névtelenül nyilatkozó tagja azonban azt mondta az AFP-nek, hogy a már kilenc napja az országban lévő franciák a szomáliai hírszerzés tagjainak kiképzésében segítettek, a védelmi minisztérium kérésére.

Az esetért eddig még senki sem vállalta a felelősséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!