Friss hírek

2009.07.14. 17:58

Fidesz: ne vezessék be az SPS rendszert!

<p>Elképesztő, hogy egy kormánytag, jelen esetben Gráf József egy olyan, szűk gazdasági érdekcsoport élére áll, amely különösen nagy gazdasági előnyszerzés céljából befolyásolni szeretné az Alkotmánybíróságot (AB) az SPS törvénnyel kapcsolatos döntésében - közölte a Független Hírügynökséggel kedden Font Sándor.</p>

A Fidesz országgyűlési képviselője szerint az SPS egyszerűsített gazdaságtámogatási rendszer bevezetéséről szóló törvény MSZP-SZDSZ által elfogadott változata szerint a jelenleg bérbe adott földterületek után járó támogatás vagyoni értékű joggá alakulna. Ez pedig azt illetné tulajdoni jog formájában, aki 2006-ban művelte a földet, és akkor is nála maradna, ha már nem ő műveli.

Magyarországon jelenleg nagyjából 1 millió 8 ezer olyan tulajdonos van, aki még 2006 előtt bérbe adta a földet és a törvény szerint a szerződés lejárta után támogatási jogosultság nélkül kapná vissza. Az a volt bérlőnél maradna. Az így hasznosított terület egyébként mintegy 3 millió hektár, ez kerülne néhány tőkés vállalkozáshoz, akik jelenleg művelik - mondta Font Sándor. Az Európai Unió 2013-ig nem teszi kötelezővé a tagországoknak az SPS bevezetését, és a Fidesz is azt szeretné, ha Magyarországon se vezetnék be addig.

Gráf Józsefet kedden szólította fel 15 mezőgazdasági szervezet arra, hogy mihamarabb intézkedjen az SPS egyszerűsített gazdaságtámogatási rendszer magyarországi bevezetéséről. Az agrárminiszter a keddi tájékoztatón úgy reagált: ha a kormány januártól rendeletben bevezeti az új rendszert, azonban a jóváhagyás és a bevezetés között az AB alkotmányellenesnek találja a jogszabályt, akkor egyik rendszert sem tudná alkalmazni Magyarország, és a termelők támogatásoktól esnének el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!