Friss hírek

2009.07.02. 19:18

Felfüggesztették a viareggiói katasztrófa miatt az amerikai tulajdonú vagonok használati engedélyét

<p>Felfüggesztette az olasz állami vasútbiztonsági ügynökség csütörtökön az amerikai GATX cég tulajdonában lévő tehervagonok használati engedélyét. A döntés összefügg a hétfőről keddre virradó éjszaka történt szerencsétlenséggel Viareggioban.</p>

Az észak-olasz városban, nem messze a pályaudvartól kisiklott és felrobbant egy gázt szállító tehervonat egyik vagonja, miután nekicsapódott több háznak, romba döntötte azokat, és lángba borította az egész környéket. 18-an haltak meg, 24-en pedig súlyosan megsebesültek. A tűzoltók és a vegyvédelmisek 24 órán át dolgoztak, hogy a szerelvény további 13 vagonját, amelyek megsérültek, megtisztítsák a robbanásveszélyes anyagoktól.

Alberto Chiovelli, a vasútbiztonsági ügynökség vezetője azt mondta csütörtökön a szenátus illetékes bizottsága előtt, hogy az amerikai cég vagonjait megvizsgálták, és a keréktengelyek ultrahangos mérése komoly hibákat tárt fel. Mérnönök szerint az amerikai cég tulajdonában lévő vagonok kerekeinek szerkezeti hibái okozták a viareggoói katasztrófát,. Olasz újságok csütörtökön olyan képeket közöltek, amelyek azt mutatják, hogy a keréktengely rozsdás, töredezett.

Közleményében a GATX európai ágazata mély sajnálatát fejezte ki a tragédia miatt. Azt írták, hogy minden tekintetben együttműködnek a hatóságokkal, de a vagon kisklásának okát még nem ismerik. Az európai ágazatnak 20 ezer vasúti kocsi van a birtokában a kontinens több országában, az ezekhez tartozó karbantartó üzemekkel és műhelyekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!