Friss hírek

2009.07.16. 16:20

Felelőtlenül gazdálkodott a pécsi önkormányzat az elmúlt években

<p>A pécsi önkormányzatnál nem megfelelő a gazdálkodási fegyelem, az esetlegesen felszínre került szabálytalanságokat pedig elnézték az elmúlt években, a felelősségre vonás elmaradt - ezt állapította meg egy független adó-, járulék és könyvszakértő. Ezen kívül még számos hiányosságot is feltárt. Észrevételeiről a csütörtöki, rendkívüli közgyűlésen számolt be.</p>

Szebelléni István több tíz oldalas tanulmányt készített. Eszerint Pécs pénzügyi egyensúlya az idei évet megelőzően 5-7 év távlatában folyamatosan romlott. 2009-ben a város adósságállománya meghaladja a 35 milliárd forintot. Ez egy lakosra vetítve 231 ezer forint. A költségvetésből a közgyűlés és a bizottságok ad-hoc jelleggel adtak támogatásokat, amelyek sokszor nagyvonalúak, esetenként a szabálytalanságokig menően.

A tanilmány szerint a Polgármesteri Hivatalon belül a pénzügyi apparátus szerepe a szükségesnél gyengébb, az egész önkormányzati pénzügyi rendszerre nehéz a rálátása, hiányzik a strukturált döntési és kontrolling rendszer működése. Az önkormányzat vagyonát nem átgondolt, hatékonysági és gazdaságossági követelmények nélküli cégek kezelik és kísérlik meg ellátni - áll a dokumnetumban. Az önkormányzati közszolgáltatásban részt vevő vállalatok ellenőrzése nem tisztázott és jelenleg nem is működik. Az úgynevezett holdingszervezet, amely a város gazdasági társaságait tömöríti, nem megfelelő szervezetben működik, az Önkormányzat részéről nincsenek követelmények, és hatékonysági kritériumok" - áll Szebelléni István független adó-, járulék és könyvszakértő jelentésében.

Pécs polgármestere azt ígérte, hogy a szakértő észrevételeit figyelembe veszik. Páva Zsolt szerint Pécs működni fog. Nem lesznek a lakosságot érintő megszorító intézkedések, mert nem azokkal akarják megfizettetni a hibás döntések árát, akik nem tehetnek róla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!