Friss hírek

2009.07.10. 15:07

EGÉSZSÉG - Kanadában vizsgálják a Lantus mesterséges inzulin rákkeltő hatását

<p>A kanadai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy biztonsági vizsgálatot indít a Lantus nevű inzulinkészítmény feltételezett rákkeltő hatásáról. Hasonló vizsgálatot indított már az FDA amerikai gyógyszer-engedélyezési hatóság és az EMEA európai gyógyszer-felügyelőség, miután négy tanulmány is foglalkozott már a Lantus és a rákos megbetegedés öszefüggéseivel.</p>

A négy tanulmányból három arra a következtetésre jutott, hogy a szintetikus inzulin alkalmazása mellett valamivel emelkedik a rák kockázata, a negyedik tanulmány viszont nem talált öszefüggést.

De mindegyik vizsgálatban kicsi volt a rákos megbetegedések száma, szögezte le a kanadai egészségügyi minisztérium.

A Lantus a Sanofi-Aventis párizsi székhelyű multinacionális gyógyszercég terméke, egy hosszú és lassú hatású inzulinkészítmény, amely napi egyszeri befecskendezéssel 24 órára stabil inzulinszintet biztosít.

A kanadai egészségügyi minisztérium azonban figyelmeztette a betegeket, nehogy abbahagyják a Lantus alkalmazását, mert az ellenőrizetlen vércukorszint veszélyes.

Azok a betegek, akiknek fenntartásaik vannak a Lantussal szemben, forduljanak orvoshoz, tanácsolta a kanadai egészségügyi minisztérium.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!