Friss hírek

2009.07.16. 10:21

Csaknem 21 millió forint bírságot szabott ki a Zöld Kommandó júniusban

<p>Majdnem kilencven autóbontót ellenőrzött júniusban a Zöld Kommandó, a hónap végéig csaknem 21 millió forint bírságot szabtak ki. Az akciósorozat idén az illegális autóbontók felszámolását tűzte ki célul; kilenc telephelyen tiltották meg az illegális hulladékkezelést, valamint két esetben büntetőeljárást is indítottak.</p>

Nyáron is folytatódnak a 2009-es Zöld Kommandó akciósorozat helyszíni ellenőrzései. Júniusban összesen nyolcvannyolc telephelyet ellenőriztek a zöldhatóságok, ötvennyolc ellenőrzésben a közlekedési hatóság, a rendőrség, az APEH, a VPOP, illetve az önkormányzat is részt vett - derül ki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium csütörtöki közleményéből.

A zöldtárca tájékoztatása szerint kilenc telephelyen kellett megtiltani az illegális hulladékkezelést, két esetben büntetőeljárást kezdeményeztek, további tizenkét esetben pedig felszólításra volt szükség. Közvetlen környezetkárosítást két esetben tárt fel a hatóság. Június végéig 185 tonna hulladékra csaknem 21 millió forint bírságot szabtak ki a felügyelőségek. A büntetés összege azonban még nőhet, majdnem harminc esetben várható még ugyanis bírság kiszabása vagy kötelezés kiadása.

Magyarországon évente körülbelül 120-130 ezer roncsautó keletkezik, ennek azonban csak kevesebb, mint a fele kerül regisztrált autóbontóba. A többi olyan helyen végzi, ahol illegális szétbontásuk veszélyezteti a környezetet: becslések szerint ma 1200-1300 illegális autóbontó működhet. A Zöld Kommandó célja ezek felszámolása és a zöldbűnözés visszaszorítása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!